Vaspitanje

Ove manire deca moraju da nauče od roditelja: Kasnije će biti kasno!

Dobre i kvalitetne navike stiču se u najranijim godinama života
Vaše dete & vi
19:02h Autor:
Ove manire deca moraju da nauče od roditelja: Kasnije će biti kasno!
Foto: Thinkstock

Brojna istraživanja pokazala su da današnja deca sve manje upotrebljavaju fraze kao što su hvala, molim te i izvini. Iako roditeljstvo nije lako, činjenica je da ga moramo vratiti na velika vrata i usmeriti decu u dobrom pravcu.

Dejvid Volf savetuje kako da to učinite i koje primere lepog ponašanja jednostavno morate sami naučiti svoju decu.

Nema komentarisanja nečijeg fizičkog izgleda

Deca imaju običaj da kažu prvo što im padne na pamet, a to ponekad može biti uvredljivo. Važno je da naučite decu da prihvataju druge takve kakvi jesu i da se uklapaju uz nečiji karakter, ne izgled. Objasnite im da je svaka osoba drugačija i da je to u redu.

Reći hvala

Ovo je jedna od osnovnih reči zanemarenih u modernom dobu. Naučite decu da budu zahvalna. Bilo da primaju poklon, kompliment ili ruku pomoći da se popunu, deca moraju da znaju da uzvrate nečiju ljubaznost.

Ovako je rusko plemstvo vaspitavalo decu: 8 zakona koji stvaraju dobre, ali jake ličnosti!

<\/div>

Počistiti za sobom

Na ovoj lekciji će vam deca mnogo zahvaliti u daljem životu. Deca koja ne čiste za sobom i ne sklanjaju postaju neuredna, egoistična bića koja očekuju da drugi rade za njih i zbog toga prolaze loše u životu i odabiru partnera. Naučite ih da cene svoje okruženje.

Poštovanje starijih

Saosećanje i obazrisvost su važne životne lekcije koje mnogo znače u životu. Bake i deke su naročito važan deo odrastanja i bitno je da vaša deca nauče da poštuju ljude koji ih odgajaju i brinu o njima i koje ta deca vole, kako bi jednog dana poštovali učitelje, šefove i druge fiture od autoriteta.

Poštovanje privatnosti i prostora drugih ljudi

Naučite decu da naprave mesto za drugu decu na sedištu u autobusu ili na igralištu i u parku. Naučite ih da kucaju na vrata pre nego što uđu i da se ne mešaju u tuđu privatnost.

Nenamenski znakovi pažnje

Držanje vrata nepoznatoj baki je nenamenski znak pažnje koji treba da pokažete svom detetu. Naučite ih da ne moraju da budu fini samo prema nekome koga znaju i kada im nešto treba. Objasnite im da i najmanji znakovi pažnje mogu nekoga učiniti srećnim.

Odgajite genijalca, pametnog, kulturnog i sposobnog: Ovako Jevreji vaspitavaju decu!

<\/div>

Pitati druge kako se osećaju

Empatija i emocionalna inteligencija su posebne i izuzetno važne oblasti ljudskog života i odrastanja. Dete koje nauči da ima empatiju prema drugima mnogo bolje se uklapa u društvo i prolazi u životu.

Oslovljavanje ljudi po imenu

"Ej" i "Ti" nisu najbolji način da se dete obraća nekome. Podstičući dete da se obraćaju ljudima po imenu unapređujete njegovu poslovnu interakciju jednog dana. Oslovljavajući nekoga po imenu pokazujete da poštujete nečiju individualnost.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs