10 ključnih pravila

Odgajite genijalca, pametnog, kulturnog i sposobnog: Ovako Jevreji vaspitavaju decu!

Da li je ovo najmudriji sistem vaspitanja?
Vaše dete & vi
11:28h Autor:
Odgajite genijalca, pametnog, kulturnog i sposobnog: Ovako Jevreji vaspitavaju decu!
Foto: Shutterstock

Nema roditelja koji ne sanja da njegovo dete bude pametno, fino, kulturno, sposobno... Jednom rečju, genijalno.

Ipak, uprkos mnogim priručnicima i savetima, i dalje ne postoji čarobna formula za vaspitavanje ovakvog deteta. Ali, neki su izuzetno blizu tome!

Jevrejke se ne obraćaju roditeljskim forumima i psihološkim tekstovima, a njihova deca su većinom mali genijalci!

Ovo je njihovih 10 ključnih pravila vaspitanja:

1. Nagradite samostalnost

Prosečni roditelji ubeđeni su da deca mogu da uspeju u životu ako veruju da mogu sve. U jevrejskim porodicama, sasvim je uobičajeno da vidite jednogodišnje dete kako samo jede šniclu. To je zato što Jevreji dozvoljavaju deci da sve rade sami, čim fizički postanu sposobni za to.

2. Sve je teško, dok ne postane lako

Da bi postali nezavisni, deca treba da budu usmerena ka novim znanjima. Ako dete otpočne neki hobi, roditelji treba da ga podrže i ohrabre. Ako nešto ne ide, Jevreji svojoj deci kažu da je svaki početak težak, a ne da su za to mali ili da nisu sposobni.

Kad vas rođeno dete udari: Ovakva reakcija je najvažniji korak u vaspitanju!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3. Poverenje je najbolja nagrada

Treba li nagraditi ovakve napore? Da, ali ne slatkišima! U jevrejskim porodicama, dete biva nagrađeno poverenjem. Ako mu je zadatak poveren sa velikim poverenjem, ono će se potruditi i na kraju uraditi kako treba.

4. Nije sve u izgledu

Kada bi evropske majke videle kako jevrejska deca izgledaju tokom šetnje, poludele bi. Ona su često isprljana blatom, prsti su im lepljivi, kolena puna prašine, a dugmići na odeći nedostaju... Jevreji misle da je za dečji lični razvoj beskorisno da im nameću da uvek imaju čistu odeću na sebi, i tako ih, između ostalog, uče i da nije sve u izgledu i lepoti.

5. Prihvatanje neurednosti

Jevrejska deca su često okružena haosom, što njihovim roditeljima ne smeta. Oni razumeju - ako je dete neuredno, kad oni skupe sve stvari, dete će ih opet razbacati. Umesto da zvocaju oko nesređenih soba, Jevreji im dopuštaju da žive onako kako je njima udobno, ali im objašnjavaju zašto je urednost važna.

Kobna greška koju prave roditelji muške dece: Neuropsiholog upozorava na strašne posledice!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

6. Sva energija se potroši

Roditelji se često osećaju iscrpljeno samo kad pogledaju kako se deca Jevreja ponašaju. Ceo dan provode trčeći okolo, ali niko im ne dobacuje "Ne penji se tamo", "Ne diraj to" ili "Smiri se". Roditelji ove energične dece smatraju da je važno da deca izbace nakupljenu energiju iz sebe, naročito dok su mali. Tako će kad odrastu imati više samopouzdanja i biće uporniji u svojim ciljevima.

7. Mudra sloboda

Jevrejskoj deci je zaista dopušteno mnogo stvari. Na primer, crtanje po zidu u kući smatraju znakom da je dete nadareno za slikanje. Ipak, postoji granica koju ne smeju da pređu, a to je nepoštovanje porodice. Za to su kazne zaista stroge.

8. Tata je glavni, ali i mama

Poštovanje prema roditeljima usađuje se od najranijih dana. Svako dete u jevrejskoj porodici zna da su roditelji glavni, a ono što oni rade je od manjeg značaja. Ali, baš zbog toga oni nikad ne zavise od roditelja i ne traže da nešto obave umesto njih, već sve rade sami.

Ovako roditelj nesvesno uništava psihu deteta: 10 poteza ostavljaju teške posledice zauvek!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

9. Dečja samokontrola

U jevrejskim porodicama deca se ne kažnjavaju tako što im se nešto oduzima. Naprotiv, kod njih postoje pravila određenih benefita za ispravne postupke. Dete ne uči kroz kazne i restrikcije, već uči kako da ispravi svoje ponašanje za sopstveno dobro.

10. Ništa ne prolazi neopaženo

Moderni psiholozi savetuju da ne hvalite dete za svaku škrabotinu koju nacrta. Jevreji su ubeđeni da svako dostignuće treba da se nagrade. Kada majci Jevrejki dete donese salvetu sa žvrljotinama, ona će već pronaći neki obliuk i ponosno pokazati ostatku porodice kao remek delo.

(Stil.kurir.rs)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs