Najbolji pokloni ne dolaze iz prodavnica

10 najlepših poklona za decu: Ne kupuju se, ali se pamte celog života!

Najveći dar koji možete da im date je ljubav, koju možete da pokažete kroz ovih 10 postupaka

Porodica 09.12.2017. - 13:36h Autor: bizlife.rs
Foto: Shutterstock

Većina dece ima previše igračaka, tako da ih je teško impresionirati nečim novim. Bilo kako bilo, najbolji pokloni ne dolaze iz prodavnica!

 

Ovo je lista najboljih stvari koje možete da darujete svojoj deci. Koliko ste ih već poklonili?

 

1. Potvrda i ohrabrenje

Ponekad jednostavna reč potvrde može da promeni ceo život. Zato se potrudite da vaša deca znaju koliko ih cenite. I podsećajte ih svaki put kada imate priliku. Nemojte ih ponižavati, ili u svakom trenutku prekorevati. Deca pamte kada ste ih podržali, pohvalili, gradili njihovu ličnost potvrđujući njihove pozitivne osobine.

 

2. Zagrljaji i poljupci

Vaša deca nikada nisu suviše stara da dobiju fizičku potvrdu ljubavi koju imate za njih.

 

3. Zajednički obroci

Deca će uvek pamtiti zajedničke obroke. Na neki način, to su vrlo intimni trenuci u kojima ne samo da se deli hrana, već i priče, doživljaji, šale… Za večerom (ili ručkom) se najčešće priča o tome kako je kome prošao dan…

4. Smisao za humor

Moja majka je govorila: Kada sam bila mala, moja porodica je bila siromašna, ali smo se uvek šalili, trudili smo se da u mnogo čemu gledamo vedriju stranu…

 

Koliko si spreman da platiš da ti se ispuni želja: Bajka koja leči dušu!

foto: Profimedia

5. Prostor da se naprave greške

Deca su deca. To je ono što ih čini toliko zabavnim… i zato nama starijima treba mnogo strpljenja. Dajte im prostora da eksperimentišu, istražuju, i čine greške.

 

6. Stabilnost

Stabilan dom postaje osnova na kojoj deca grade dalje svoj život. Potrebno je da znaju svoje mesto u porodici, kome mogu da veruju, i ko će uvek biti tu za njih.

 

7. Podsticaj da postignu velike stvari

Ohrabrite svoju decu da sanjaju velike snove. Zauzvrat, oni će postići više nego što su mislili da mogu… Više nego što ste i vi mislili da je moguće. Samo pazite, nemojte da im dajete lažnu nadu, neka uvek bude sve realno, na zdravim osnovama…

 

8. Vreme

Vreme koje ste im poklonili nikada se ne može vratiti niti povući. To je jedan od najvećih darova koje im možete dati. Zato dobro pazite kome ili čemu poklanjate svoje vreme…

 

4 savršena poklona za vaše dete: Biće vam zahvalno za ceo život!

foto: Shutterstock

9. Nepodeljena pažnja

Povezano je sa prethodnom stavkom (vremenom), i čini se kao da je beznačajno, ali je veoma važno. Nemojte kucati poruke i razgovarati sa njima. Nemojte gledati TV i jesti sa decom. Kada ste u interakciji sa njima, ne sme da postoji ništa drugo.

 

10. Ljubav

Najveći dar koji možete da im date je ljubav. Najbolji primer i najbolje lekcije koje se pamte daju vaši postupci. Time decu učimo da budu iskrena, disciplinovana, odgovorna, savesna, da imaju integritet, samopouzdanje… Ako jedno govorimo a drugo radimo, time ih povređujemo i učimo pogrešnim stvarima.

 

Defektolog Stevan Nestorov: Deca su danas prepuštena sama sebi i ulici, evo zašto!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...