Poražavajući rezultati

45 godina proučavali inteligentne mališane: Ako vam je dete pametno, ovako treba da se ponašate!

Teeba na vreme prepoznati i koju vrste inteligencije dete ima
Vaše dete & vi
16:20h Autor:
45 godina proučavali inteligentne mališane: Ako vam je dete pametno, ovako treba da se ponašate!
Foto: Thinkstock

Naučnici su 45 godina pratili 5.000 najpamentinije dece u SAD, sve da bi utvrdili kako se treba ponašati ako vam je dete nadareno, prenosi Newsweek.rs.

Glavni zaključak: čak i nadarenoj deci treba učitelj kako bi dostigla svoj puni potencijal. Studija je pratilo 0,1 odsto nadarene dece i poznata je kao "Studija matematički posebne omladine", a počela je još 1971. godine.

Studija se suprostavljala sistemu koji obično više pazi loše studente umesto kako glasi još jedan nalaz - one najbolje.

"Svidelo se nekome ili ne, ta deca će jednog dana kontrilosati naše društvo", kaže Džonatan Vej, psiholog sa univerziteta Djuk. Postaće naučnici, akademici, direktori bogatih kompanija sudije, senatori ili milioneri.

Psiholog sa VMA navodi: Do sedme godine morate deci da izgradite ova tri tabua!

Nažalost, kako je studija pokazala, deca koja pokazuju sklonost ka matematici ili nauci ne dobijaju podršku kakvu treba. Profesori se najčešće bave decom ispod proseka.

Mišljenje da se deca koja su inteligentna mogu sama je pogrešno, nalaz je studije. Jedna od nalaza studije je i da preskakanje razreda može pomoći ovoj deci. Ona deca kojoj je to omogućeno pokazala su 60 odsto bolje rezultate nego ona koja to nisu imala.

Za roditelje koji otkriju da im je dete nadareno poruka je jasna - kada to saznamo, treba mu izadavati sve teže i teže zadatke kako bi se videlo gde im je limit. Takođe, treba na vreme prepoznati koju vrste inteligencije dete ima.

Ne mazite decu toliko: Evo zašto će vam se to obiti o glavu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs