Neverovatno

Rođeni kao devojčice, a penis im izraste u pubertetu: Oni su medicinski fenomeni!

U Dominikani su otkriveni medicinski fenomeni kod dece koja su rođena kao devojčice, ali im se promena dešava u pubertetu kada im izraste penis
Zanimljivosti
04:08h Autor:
Rođeni kao devojčice, a penis im izraste u pubertetu: Oni su medicinski fenomeni!
Foto: Reuter

U jednom izolovanom selu u Dominikanskoj Republici nedavno je otkrivena neobična zajednica ljudi, u kojoj se novorođeni dečaci ni po čemu ne razlikuju od devojčica, tačnije nemaju penis i testise prema kojima bi ih mogli definisati kao muškarce, piše newsweek.rs

Ovu decu nazivaju "Guevedokes", što bukvalno znači "penis u dvanaestoj". Kada se rode, oni su prema svim rodnim karakteristikama devojčice, međutim negde u pubertetu počinju da im se razvijaju mišići, šire grudi i ramena i rastu muški polni organi.

Jedan od tih dečaka-fenomena, koji se predstavio kao Džoni, pristao je da razgovara sa novinarima BBC-a, koji su snimaliu emisiju na ostrvu. On je reporterima ispričao kako je odgajen kao devojčica pod imenom Felisitija.

Nisu bogati, a svi se smeju: Deca sa Tibeta odgajana u duhu sreće!

Foto: Reuter, Ilustracija
Foto: Reuter, Ilustracija

"Nikada nisam voleo da se oblačim kao devojčica i nikada nisam želeo da se igram igračkama za devojčice,

koje su mi stalno kupovali. Kada bih video grupu dečaka da se igra loptom, uvek sam zastajao u želju da se uključim".

Kada je Džoni u pubertetu počeo da se razvija u muškarca, našao se na meti lokalnih siledžija. Na njegovu sreću, on nije bio usamljen. Džoni je samo jedan od mnoge dece iz sela Salinas, koja, uslovno rečeno, boluju od ovog interseksualnog sindroma.

Na svakih 90 dečaka u oblasti ide bar jedan koji je odgajan kao devojčica do puberteta, kada su mu se pojavili eksterni penis i testisi.

Ovaj fenomen otkrila je doktorka Džulijana Imperato 1970. godine, a nakon višegodišnjeg istraživanja utvrdila je da problem nastaje jer ovim dečacima nedostaje enzim koji reguliše testosteron, zbog čega dečaci izgledaju kao devojčice.

Vaspitanje na drugačiji način: Zašto Finci decu šalju u školu u polovnoj gardarobi?

Foto: Reuter, Ilustracija
Foto: Reuter, Ilustracija

Umesto u osmoj nedelji nakon začeća, ovi dečaci razvijaju potreban enzim tek prilikom drugog životnog naleta testosterona, odnosno u pubertetu. Telo odgovara formiranjem penisa i testisa koji zamenjuju vaginu.

Manjak enzima odgovornog za ovu anomaliju verovatno je genetski, jer je specifičan baš za ovu jednu regiju Dominikanske Republike.

Tek nakon puberteta, Guevedokes mogu dobijaju priliku da žive normalno. Iako je njihov penis manji od prosečnog, potpuno je funkcionalan, seksualno i reproduktivno.

Sudbinsko rođenje: Koje ste dete po redu određuje kakav ćete život imati!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs