HIT

Odviknite dete od pelena za nedelju dana: Evo kako!

Ova mama, čije savete prenosimo tvrdi da je uspela odviknuti sina od pelena za svega pet dana i to bez ičije pomoći
Vaše dete & vi
08:02h Autor:
Odviknite dete od pelena za nedelju dana: Evo kako!
Foto: Thinkstock

Na parenting sajtu pronašli smo blog Kristine Kopa koja tvrdi da dete možemo odviknuti od pelena za svega nedelju dana i to bez stresa. Evo kako da sprovedete jednonedeljno odvikavanje od pelena.

Svaka velika promena kod dece može biti problematična, a pedijatri čak kažu da se deca za pelene emotivno vezuju što još više otežava posao. Ova mama, čije savete prenosimo tvrdi da je uspela odviknuti sina od pelena za svega pet dana i to bez ičije pomoći.

Zanima vas kako je uspela? Evo njenih saveta.

Prva dva dana

Za početak stavljajte dete na nošu odmah po buđenju i po povratku kući iz vrtića, a nekoliko sati u toku dana dete stavljajte na tutu svakih 15 minuta. Pustite dete da se igra, jede, gleda crtiće sve kao i obično samo ga na svakih 15 minuta stavite na nošu, a kad završi, ponovno stavite pelenu i nastavite sa svakodnevnim obavezama. Tokom trećeg dana skinite pelenu u potpunosti, i dalje dete stavljajte na nošu što češće, ali bez povratka pelena.

Ukoliko izlazite napolje potrudite se da sa sobom poneste nošu i da odlazite na mesta gde ima WC. Ne zaboravite dosta rezervnog donjeg veša i garderobe. Veoma je bitno da onog trenutka kad skinete pelene u potpunosti više ih nikako ne vraćate tokom dana.

Skinite detetu odeću

Kad ste kod kuće pustite dete da šeta golo, ako je dovoljno toplo u stanu ili neka na sebi ima samo pamučnu majicu. Ako dete ne bude imalo pelenu ili gaćice neće imati ni mesto da obavi nuždu pa će ga samo potražiti. Za taj slučaj obratite pažnju da noša uvek bude negde u blizini detata.

Ako dete obavi nuždu u nošu obavezno mu pokažite, recite „bljak“ pa zajedno sve prospite u WC šolju i pustite vodu.

Alisa Milano ima dvoje dece i 5 super saveta za sve mame sveta!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nagradite dete i budite kreativni

Nagrade su od velike važnosti kad je u pitanju odvikavanje od pelena. Odaberite sitnice kojima se vaše dete zaista raduje. Neka to budu šarene nalepnice, "tetovaža" na rukicu ili omiljeni bombon. Odvedite dete u prodavnicu i kupite mu neku igračkicu kao nagradu za jedan ceo dan obavljanja nužde na noši, bez nezgodica.

Onog trenutka kad vaše dete sedne na nošu postanite njegov najveći navijač. Navijajte, tapšite, plešite pobednički ples, smejte se i grlite dete. Isto tako dozvolite detetu da pozove baku i pohvali se svojim velikim uspehom. Natuknite bakama i dekama da sledeći put kad dođu u posetu za nagradu donesu detetu sitni poklon.

Razgovarajte sa vaspitačicama u vrtiću

Iako su tete u vrtiću zauzete sa mnogo dece i ne mogu paziti samo na vaše vi ipak skrenite pažnju tetama da je u toku odvikavanje od pelena i da ukoliko mogu obrate pažnju na znakove. Dajte tetama nagrade koje će one dati detetu ako i u vrtiću bude tražilo da ide na nošu.

Pokažite detetu kako se to radi

Vizuelno učenje kod dece ima zaista veliki uticaj i zato se ne ustručavajte pokazati detetu kako da piški i kaki na WC šolji.

Ovako deca vide svoje mame: Reči koje diraju u srce!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ograničite čajeve, sokiće i mleko pred spavanje

Tokom odvikavanja od pelena nemojte davati detetu da pije najmanje sat vremena pre spavanja, a to znači da ćete mu morati poslužiti malo kasniju večeru da dete pred spavanje ne bi tražilo da jede ili pije.

Zapamtite da noćno odvikavanje od pelena ne treba da ide u paketu sa dnevnim jer bi to za vaše dete moglo biti previše odjednom, ali je veoma važno da se dete ujutro probudi suvo, bez obzira na pelenu.

Kad početi sa odvikavanjem od pelena

Mnogi stručnjaci širom sveta se slažu da deca mlađa od 18 meseci nisu psihički spremna na odvikavanje od pelena, a kod dečaka to je i za koji mesec više nego kod devojčica.

Većina roditelja sa odvikavanjem počinje između 2-3 godine, ali istina je da ne postoji zvanično vreme kad bi trebalo početi. Postoji mogućnost da vaše dete ostavi pelene samo ako mu objasnite šta se od njega traži, ali najvažnije od svega jeste da ne prenagljujete i ne prisiljavate dete na nošu ako još uvek nije spremno.

Kako dete navesti na dobro ponašanje?

Mnogi roditelji decu uče na nošu pre nego navrše godinu dana, a to je kažu stručnjaci potpuno pogrešno. Deca mlađa od dve godine ne mogu da kontrolišu kad da piške i kake jer se mišić koji kontroliše bešiku i rektum razvija između 18 meseci i dve godine starosti i zato bi trebalo da sačekate da dete pokaže da je spremno. Ako prerano pokušate sa odvikavanjem šanse za nezgode su puno veće, a proces odvikavanja duže traje.

Ruski pedijatar otkriva srpskim roditeljima: Kako da izlečite alergiju kod dece!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs