Opsnost indukcije

Izazivanje kontrakcija izaziva autizam

Uzimanje određenih medikamenata kojima se ubrzava porođaj povećava rizik od dobijanja komplikovane bolesti
Vaše dete & vi
13:04h
Izazivanje kontrakcija izaziva autizam

Autizam je vrlo složen poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, kao i ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Autizam je poremećaj u mnogim delovima mozga, ali se ne može tačno dokazati kako oni utiču na ponašanje organizma.

Nasleđe ima veliku ulogu u nastanku autizma, ali genetski poremećaj je složen i još se ne zna koji su geni odgovorni za to.

Zastrašujuće ponašanje već dugo je uobičajeno

Uzimanjem određenih medikamenata kako bi se ubrzale ili pojačale kontrakcije i izazvao porođaj povećava se rizik od obolevanja od autizma, posebno kod muške dece, dok je kod devojčica rizik nešto manji, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji.

Dečaci ugroženiji

Ipak, britanski stručnjaci objašnjavaju da je u nekim situacijama indukovanje porođaja jedino rešenje da se izbegnu fatalne komplikacije.

Simptomi autizma, od kojeg oboli jedno od 100 dece, vidljivi su obično tek u drugoj godini života. Istraživači su otkrili da je rizik od obolevanja od autizma kod dečaka veći za 15 do 35 odsto nego kod dece koja su rođena potpuno prirodnim putem, bez ubrzavanja porođaja.

Sprečavanje bolesti

Kod dvoje od 1.000 autistične dece čije je rođenje ubrzano razvijanje ove bolesti moglo je da se spreči, tvrde naučnici.

Ipak, Karol Povi iz Nacionalnog društva za autizam smatra da je ovo kompleksna bolest, čiji razvoj zavisi od mnogih psihičkih i genetskih faktora i da ne treba žuriti sa zaključcima ove studije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs