Rane muke

Grčevi i gasovi: Kada bebu muči stomačić

Nadut stomak, grčevi i gasovi su prava noćna mora, koliko za bebu, toliko i za roditelje
Vaše dete & vi
16:38h
Grčevi i gasovi: Kada bebu muči stomačić

Često se dešava da provedete gotovo čitavu noć budni u nadi da će mučenje prestati. Ovaj problem počinje brzo posle bebinog rođenja. Bebe iz nekog razloga zajedno s mlekom, tokom dojenja, gutaju i vazduh, suprotno našim pa čak i njihovim željama. Pošto se napune vazduhom, mali stomak to ne prihvata i pokušava da ga izbaci.

Tu su i grčevi

Borba s gasovima je u stvari samo lakši način da pomognemo bebi da podrigne. Taj problem se dešava tokom hranjenja ili nedugo nakon toga. Jedina stvar koja pored toga može da uzrokuje slične probleme je snažan i istrajan plač. Neke bebe su manje, a neke više sklone grčevima, ali se sve tokom obroka bar nekoliko puta nagutaju vazduha, bez obzira na to da li sisaju ili koriste flašicu.

Prekinite obrok

Da li vaše čedo muče gasovi, možete zaključiti ako ona učestalo prekida sisanje, u nekom trenutku počne da plače, prianja ponovo uz dojku ili cuclu kao da je gladna ili ako joj je koža oko usta poprimila beličastu boju. Kada treba da prekinete sa hranjenjem, beba će vam sama pokazati tako što će se odvojiti od dojke ili cucle. Ako vaša beba i dalje zadovoljno ručka, nema potrebe da intervenišete. Sačekajte da sama prestane da jede.

Pomozite bebi da podrigne

Ponekad je dovoljno samo da uspravite bebu. Vazduh se uvek kreće naviše, tako da se glavni trik sastoji u tome da mu oslobodite put i omogućite da izađe iz bebinog stomaka. Ako vam ovo ne pomogne, postoji još nekoliko načina. Stavite bebu preko svog krila tako da joj stomačić leži na jednom vašem kolenu a glava na drugom, okrenuta od vas. Zatim je lagano tapšite po leđima kako biste joj pomogli da što lakše izbaci mehuriće vazduha iz stomaka. Takođe, možete da je ljuljuškate napred-nazad. To ćete učiniti tako što ćete je staviti preko vaše podlaktice, tako da joj lice bude okrenuto nadole. Drugom šakom je pridržavajte da bude blizu vas.

Nastavite sa hranjenjem

Ako ste uspeli da bebu oslobodite grčeva onda možete nastaviti sa hranjenjem. Međutim, cela ova procedura oko podrigivanja može da rasani bebu i to je samo jedna od škakljivih tema po pitanju naših najmilijih. Samo joj ponudite još malo mleka i ona će zaspati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs