Opušteniji pristup trudnoći

Trudnice mogu da piju alkohol i kafu?

Nove teorije o pravilima tokom trudnoće mogu da obraduju mnoge buduće mame, ali poneka i da ih zbune - poput zabrane baštovanstva
Trudnoća
18:38h Autor:
Trudnice mogu da piju alkohol i kafu?
Foto: Shutterstock

Stručnjaci koji imaju za cilj da razbiju mitove o majčinstvu iznose da trudne žene mogu da konzumiraju alkohol i kafu i farbaju kosu, ali da moraju da izbegavaju baštovanstvo. Nova, kontroverzna knjiga autorke Emili Oster (Emily Oster) zagovara mnogo opušteniji pristup trudnoći.

Ona navodi da je popiti čašu vina dnevno u redu, kao i da dosta kafe neće naškoditi bebi. Pomenuta autrorka je za Dejli Mejl (Daily Mail) rekla da je ograničenje hrane "preterano“, kao i da konzumiranje alkohola ne utiče na IQ i ponašanje deteta.

Njena knjiga predstavlja drugačiju sliku od zvaničnih smernica. „Jednostavno je tu da pokaže ženama dokaze i neka same odluče“, kaže Emili.

Istraživanje koje je Emili sprovela je pokazalo da kafa, alkohol i bojenje kose ne utiču negativno na bebu, ali da bi baštovanstvo moglo dete da izloži riziku.

Ona je takođe otkrila da je jedenje sušija u redu, sardina i haringa je, takođe, bila dobra za IQ deteta, ali ne preporučuje sir od sirovog mleka.

Ipak iz Ministarstva zdravlja Engleske su skeptični po pitanju ovih nalaza, i dalje savetuju da žene koje su trudne ili pokušavaju da zatrudne izbegavaju alkohol da bi postigle apsolutnu sigurnost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs