Spavanje

Zadovoljna deca spavaju već u pola devet: Mame mogu da se posvete sebi!

Suština je u tome da samo onda, kad roditeljima ostaje vremena da se posvete sebi, zaostalim obavezama, da uživaju u samoći, i da se pritom i sami lepo naspavaju – oni mogu za sebe da kažu da su srećni i zadovoljni
Vaše dete & vi
23:06h Autor:
Zadovoljna deca spavaju već u pola devet: Mame mogu da se posvete sebi!
Foto: Thinkstock

Često se govori o tome, koliko je važno da nam deca budu naspavana. Međutim, jesmo li svesni koliko ritam spavanja naše dece utiče na nas, roditelje?

Australijski naučnici nedavno su objavili rezultate istraživanja koje je pokazalo da je ključ za zadovoljnu porodicu – odlazak dece na spavanje najkasnije u 20.30 sati. Suština je u tome da samo onda, kad roditeljima ostaje vremena da se posvete sebi, zaostalim obavezama, da uživaju u samoći, i da se pritom i sami lepo naspavaju – oni mogu za sebe da kažu da su srećni i zadovoljni.

Dr Džon Kvoš sa melburnškog univerziteta objasnio je da su pratili 3.600 dece tokom prvih devet godina života, i uočili da su majke dece koja su odlazila na spavanje pre pola devet uveče, bila boljeg mentalnog zdravlja.

Sa ovim zaključcima slaže se i psiholog dr Nevena Lovrinčević, autorka priručnika za roditelje “Naučite dete da spava”:

Odvojite dete od ekrana: Evo šta je mnogo korisnije za njih od gledanja televizije!

“Uvek treba imati na umu da bazu jedne porodice čine roditelji i da oni treba da neguju svoju vezu, a ne da je podrazumevaju. Sa te strane, sasvim je u redu da roditelji porazgovaraju ili provedu vreme zajedno, a da nisu isključivo fokusirani na detetove aktivnosti,” kaže ona za “Detinjarije”.

Sticajem okolnosti, većina roditelja jedino uveče ima priliku da bude zajedno, pa ako umor savlada njih, pre nego što “posustanu” deca, gubi se prilika za negovanje bliskosti u odnosima:

“Vreme za odrasle je vreme uveče, kada deca spavaju, i negovanje takve strukturisanosti i načina provođenja vremena biće nešto od čega će deca, a i njihovi roditelji imati velike koristi. Dakle, slobodno stavite dete na spavanje ranije, pridržavajte se ustaljenog reda, sipajte sebi (i svom partneru) čašu vina i uživajte i odmarajte u samoći ili jedno sa drugim!”

Istraživanje je pokazalo i da, ako deca ležu previše kasno, onda roditelji ostaju duže budni, kako bi stigli da završe sve obaveze, pa su samim tim sutradan umorniji.

REM faza sna pomaže nam da obradimo informacije od prethodnog dana i da nam se telesne funkcije vrate u ravnotežu, i izgubljene sate sna ne možemo tek tako nadoknaditi.

Naspavani i odmorni, i svojoj deci ćemo biti bolji roditelji, potvrđuje Nevena Lovrinčević:

95 ideja za igranje sa decom: Oni će ovo pamtiti celi život!

“Ujutro ćete biti naspavaniji i vi i dete, bolje raspoloženi i odmorni, pa tako možete pomeriti sat malo unapred i uz dobru organizaciju provesti prijatno vreme sa svojim mališanom na početku dana.

Naučnici su ovom studijom još jednom dokazali i koliko je za decu važno da rano idu na spavanje. Mališani koji su legali pre 8.30 boljeg su zdravlja, jer im je cikardijalni ritam bliži onom prirodnom, a i indeks telesne mase im je niži.

Štaviše, “noćni ptići” lošije se hrane, manje su fizički aktivni i više vremena provode pred ekranom.

“Jedna od veoma važnih potreba deteta, od onog sasvim malog pa do tinejdžera, je da imaju kvalitetan san. I da ga ima dovoljno. U tom smislu potrebno je da roditelji o tome vode računa i da se takvim detetovim potrebama prilagode,” objašnjava dr Lovrinčević, dodajući da nije strašno ako u nekim posebnim okolnostima (važna poseta ili porodično slavlje), dete poremeti svoj raspored, ali da nije dobro da to preraste u pravilo:

“Prizor deteta koje sa roditeljima sedi do 11 uveče ili drema u kolicima u tržnom centru u deset uveče, nije nešto što bismo rekli da je poželjno ili nevažno za detetov razvoj,” upozorava ona.

9 pravila da vaš sin izraste u pravog čoveka: Samo za mame dečaka!

Iskustva roditelja

:

“U našoj kući spavanje je zakon. Do predškolskog uzrasta, sin je odlazio na spavanje u 19.00-19.30. To nije isključivalo popodnevno spavanje od 1,5 – 2 sata. To je zahtevalo od nas da aktivnosti prilagodimo takvoj satnici. Nije se moglo baš na svaki rođendan jer su termini bili suviše “moderni” za nas. Od prvog razreda odlazak na spavanje je pomeren na 20.30-21.00 a to znači da je u to vreme već u krevetu, opranih zuba (bez izgovora) i čita pred spavanje. Sada je sedmi razred i još uvek je vreme za odlazak na spavanje najkasnije u 21h.” Dragana Mujezinović, Beograd

“Moje ćerke od dve i pet godina zaspu između pola osam i pola devet. Starija oko osam opere zube, onda se u krevetu pročita jedna priča i posle toga brzo zaspi, pre pola devet skoro svakog dana. Danas nam je u vrtiću stigao vec četvrti poziv ovog meseca za rođendan koji počinje u 18h. Bez namere da solim pamet ja se pitam – pa kad ta deca idu u krevet?” Željka Buturović, Beograd

“Moje ćerke su do osnovne škole na spavanje išle u 20h, a sada su sedmi razred i u krevet odlaze najkasnije u 21.-21:30. Ako se desi da kasnije zaspu, sutradan su nervozne, umorne, uspavane. Kad dobiju pozivnicu za rođendan koji počinje u osam sati radnim danom i traje do jedanaest, kažem im da je to prekasno. Dok bi se vratile kući, okupale i legle, već bi bila ponoć, i ceo sutrašnji dan bi propao.” Slađana Miloševski, Beograd

Devojčica se pozvala na ženski kodeks: Preko noći postala hit na internetu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs