Evo zašto

Detalj koji spasava život stotine dece: Sasvim obična hemijska olovka nije obična!

Mala deca, znamo to, sve na što naiđu stavljaju u usta – da probaju kakvog je ukusa, a često se i ovo nađe u njihovim ustima
Vaše dete & vi
01:54h Autor:
Detalj koji spasava život stotine dece: Sasvim obična hemijska olovka nije obična!
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Godine 1991. kompanija BIC je predstavila novo dizajnersko rešenje, koje je kod ogromne većine prošlo gotovo sasvim neprimećeno: vrh poklopca naveliko popularnog modela hemijske Cristal Pen je – šupalj.

Retko ko je na to obratio pažnju. Ali to ne znači da ovo rešenje nije spaslo dečje živote. Živote više od stotinu dece, ako ćemo precizno. I nešto manjeg broja odraslih. Godišnje.

Mala deca, znamo to, sve na što naiđu stavljaju u usta – da probaju kakvog je ukusa. Naročito vole male predmete koji im celi stanu u ustašca. A odrasli obožavaju da grickaju olovke kada se zadube u misli ili kada su nervozni. Tako se poklopac očas posla nađe u traheji i blokira disanje.

Sve bebe u jednom krevetu sa roditeljima: Majka kreirala savršeno rešenje! (FOTO)

Rupica na poklopcu omogućava da čovek dobije neophodnu količinu kiseonika dok ne stigne hitna pomoć. Ovo rešenje podržali su gotovo svi najveći proizvođači olovaka, a Britanski institut za standarde uneo je ispravke u svoja uputstva za njihovu proizvodnju i upotrebu.

“Dobar dizajn se odmah vidi. Odličan dizajn se ne primećuje.” U ovom slučaju, ovaj citat i te kako važi.

P.S. Iz istog razloga i drška od čupa-čupsa je šuplja.

Kako me mama vodila u vrtić: Dobrota ove žene nateraće vam suze u oči!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs