Zanimljivosti

Život im se vrti oko hrane, hiperaktivni su: 10 istina koje majke sinova moraju znati!

Odgajati sina možda je i veći izazov nego odgajati ćerku
Vaše dete & vi
19:44h
Život im se vrti oko hrane, hiperaktivni su: 10 istina koje majke sinova moraju znati!
Foto: Thinkstock

Odgajati sina možda je i veći izazov nego odgajati ćerku. Dečaci znaju biti poput vrtloga koji je nemoguće zaustaviti, teško ih je "prokljuviti", većina života vrti im se oko hrane, a imaju i neke kvalitete kojima uveliko mogu pomoći svojim majkama.

Ovo je 10 istina o dečacima koje bi svaka žena koja ima sina trebalo da zna:

1. Većina života vrti im se oko hrane

Stalno slušate o deci koja ne žele da jedu? Kada malo bolje poslušate većina te dece su devojčice? Istina, dečaci imaju puno veći apetit od devojčica, a tako bude i kada odrastu. Zato se mnogim ženama koje imaju sinove većina života vrti oko hrane i kuvanja. Za momke jedenje nije samo izvor života nego i zabave, razbibrige i prijatnosti.

Oprez na internetu: 7 vrsta fotografija koje roditelji ne bi smeli da objavljuju!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Njihova duboka osećanja nisu očigledna

U prvim godinama života dečaci će uglavnom pokazivati osećaj gladi, osećanje sreće, umora i ljutnje. To ne znači da nemaju duboka osećanja, ali jednostavno ne žele da ih pokazuju niti da pričaju o njima puno. Dečaci će pažljivo birati trenutak kada će se poveriti majci i "otvoriti" joj se.

3. Odeća im nije (toliko) bitna

Dečaci neće obraćati mnogo pažnje na to kako su odeveni, obući će ono što im mama pripremi. To može biti i prednost jer roditelji svojim dečacima tako mogu kupovati jeftiniju i jednostavniju robu koja se vrlo lako kombinuje. Školarcima je uglavnom bitno da im je odeća udobna, a omiljene farmerke nosiće sve dok ih ne razderu.

4. Stalno su u pokretu

Verujte, svaka mama dečaka želeće svog dečaka da upiše na neku sportsku aktivnost jer momci moraju stalno da budu u pokretu, a sport je najbolji način da ispucaju energiju i da svojom hiperaktivnošću ne "izlude" roditelje. Momke hvata nemir od trenutka kad otvore oči i nema smisla tražiti od njih da sede mirno - čak ni sa 18 godina to ne mogu.

Prevremeno rođena beba zagrlila bliznakinju na samrti: Ono što se desilo šokiralo je sve! (VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

5. Buka je normalna

Dečaci sve rade glasno - smeju se glasno, hodaju glasno, slušaju muziku glasno, govore glasno...I vi ćete morati da naučite da budete glasni ukoliko želite da pridobijete njihovu pažnju.

6. Majstori su improvizacije

Dečacima nisu skupe igračke i naprave da bi znali da se zabavljaju. Oni su majstori improvizacije i znaće sami da smisle način kako da iz "ničega" naprave nešto zabavno. To je dobro i zato jer se na taj način razvija dečija mašta i uče kako da budu kreativni. A i roditelji će uštedeti jer ne moraju trošiti puno novca na igračke.

7. Iskreni su

Pažljivo postavljajte pitanja svom sinu jer ćete od njega uvek dobiti iskren odgovor. Sin će vam iskreno reći da mu se ne sviđa vaša frizura ili novi nameštaj u dnevnoj sobi koji ste upravo kupili. Međutim, isto će tako dati iskren pozitivan odgovor i pohvaliće mamu kada zaista tako misli.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

8. Znaju da popravljaju stvari

Muškom rodu u prirodi je da ih zanima slaganje stvari, popravljanje, merenje, lepljenje, spajanje, bojenje pa i u mlađoj dobi mogu naučiti kako da poprave masu predmeta, kao i da slože policu za knjige, bicikl, usisivač, sto, ormar...Zato mami mogu biti od velike pomoći.

9. Traže strogoću

Kod mnogih dečaka, odnosno muškaraca nema smisla primenjivati izvinjenje i kompromis jer oni nauče šta to znači tek kada uđu u srednje dvadesete godine. Činiće vam se kao da su desetogodišnjaci izmislili frazu "oko za oko, zub za zub". Zato u njihovom vaspitanju treba biti strožiji i ne popuštati.

10. Dečački smisao za humor je drugačiji

Dečački humor uvek će sadržati dozu nesmotrenosti, rizika, vređanja, priče o telesnim funkcijama, šale o seksu, pokoju psovku i prostotu. Oni se šale na siroviji i grublji način od devojčica. Kako odrastaju tako će njihov smisao za humor ipak postajati pristojniji.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs