Korisno znati

Upala uha kod mališana i odraslih: Simptomi i lečenje!

Simptomi se javljaju za manje od 24 sata od momenta infekcije, zbog čega je potrebno što pre potražiti pomoć doktora
Vaše dete & vi
17:54h Autor:
Upala uha kod mališana i odraslih: Simptomi i lečenje!
Foto: Shutterstock

Upala uva često može da pokvari letnje uživanje, kako kod dece, tako i kod odraslih. Poznata je i kao "plivačko uvo", jer obično nastaje posle kupanja u bazenima i rekama, a ređe u moru. Zato, ako posle plivanja osetite nelagodnost, zapušenost, blago oslabljen sluh, a zatim i intenzivan bol koji se pojačava prilikom pritiska na hrskavicu ispred uha, trebalo bi da se obratite lekaru.

Zapaljenje je izazvano kontaktom sa bakterijama i gljivicama koje žive u prljavoj vodi. Lečenje se sprovodi tako što se antibiotske i antimikotske kapi i masti nanose na gazu koju lekar postavlja u ušni kanal. Ukoliko je bolest praćena temperaturom i otokom okolnih limfnih žlezda, prepisuju se i antibiotici. Tokom lečenja kupanje je zabranjeno, jer svaki kontakt obolelog uha sa vodom može da pogorša infekciju.

Umesto šake lekova: 15 moći morske soli!

Ipak, po rečima, prof dr Vojka Đukića iz Klinike za otorinolaringologiju (ORL) i maksiofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, upala uva može da se javi i kada se znoj sliva u ušni kanal i nagriza kožu, pišu Novosti. Može i zbog čačkanja uva, koje se tom prilikom ozleđuje. Ozleđena koža predstavlja savršeno mesto za prodor bakterija i gljivica iz prljave vode u kojoj se kupamo.

"Simptomi se manifestuju zavisno od težine upale. Obično počinje sa svrabom i crvenilom ušnog kanala, a zatim se ispoljava bol na dodir sa osećajem punoće u uvu i slabijim sluhom zbog začepljenosti. U spoljašnjem kanalu se, zapravo, zbog zapalenja stvara i zadržava gnoj izazvan bakterijama. Zbog otoka kanal se sužava, remeti normalan sluh, a samim tim i kvalitet života. Nekada je bol izuteno jak, sa crvenilom i otokom vidljivim i sa spoljašnje strane uva, a može da se preseli i na limfne čvorove vrata. Simptomi upale se javljaju vrlo brzo, za manje od 24 sata od momenta infekcije, zbog čega je potrebno odmah potražiti pomoć lekara. Na alternativno lečenje treba zaboraviti, jer ono može biti kontraproduktivno i dovesti do ozbiljnih komplikacija".

Kako se lečenje sprovodi?

"Neophodan je ORL pregled, gde specijalista pod mikroskopom posmatra izgled spoljašnjeg ušnog kanala i sadržaj koji se u njemu nalazi. Istovremeno, gleda se i bubna opna. Tek nakon toga propisuje se odgovarajuća antibiotska mast koja treba da se stavlja u ušni kanal, svaki dan ili svaki drugi, zavisno od procene lekara. Lečenje traje jednu do dve nedelje i ne treba da se prekida po sopstvenoj proceni pacijenta. Ovo posebno važi za dijabetičare, jer je kod njih bolest uvek teža i može da se razvije u maligno zapalenje. Ova komplikacija se manifestuje širenjem infekcije i na okolinu uva".

Izbegavajte ronjenje

Lekari savetuju da osobe koje su sklone infekcijama uva, izbegavaju ronjenje u vodi, koja je mutna, prljava ili puna trava. Za plivanje se preporučuje kupovina gumenih ili silikonskih čepića, koji se postavljaju u ušni kanal i efikasno štite od infekcije.

Narodni lek za bubrege: Otapa kamenje, izbacuje pesak, jača želudac!

Zašto uši ne treba čačkati?

"U ušnom kanalu se nalazi cerumen, zaštitna mast koju stvaraju cerumenozne žlezde. Ova mast ima zaštitnu ulogu kože, a ako se štapićima za uši ona čisti, uklanja se postojeća prirodna zaštita i otvara put za infekciju. U normalnim količinama cerumen pomaže samošičćenju ušiju, zbog čega ga i ne treba uklanjati mehanički. Zapravo, upotreba štapića je potpuno beskorisna, kontraproduktivna i opasna. Štapići samo dublje potiskuju cerumen i često stvore ceruminalni čep, koji pritiskom na bubnu opnu može da je ošteti, pa čak izazove i oštećenje sluha. Zato, ako cerumena ima u većoj količini, bolje je obratiti se lekaru da je on otkloni na valjan način.

Šta bi trebalo preduzeti kako bismo izbegli upalu spoljašnjeg ušnog kanala?

"Pre odlaska na odmor na kome je planirano kupanje, posetite lekara, proverite da li u ušnom kanalu postoji previše cerumena i uklonite ga. Prilikom kupanja, u trenutku kada voda dospe u ušni kanal, jednostavno treba iskrenuti glavu i na taj način se vode osloboditi. U suprotnom, može doći do infekcije i upale. Osećaj zaglušenja, praćenog bolom i pucketanjem u ušima javlja se i prilikom poletanja i letenja avionom. Ovo stanje nastaje zbog neuravnoteženosti spoljašnjeg i pritiska u uvu. Uvo je Eustahijevom tubom povezano sa ždrelom i nosem i prima strujanje vazduha preko ovih šupljina. Bol zbog spoljašnjeg pritiska na bubnu opnu može da se izbegne na jednostavan način. Prilikom letenja u ustima bi trebalo imati bombonu za žvakanje. Pomeranjem vilica pokreću se i mišići koji uspostavljaju ravnotežu čitavog ovog aparata. Isti efekat može da se postigne i otvaranjem usta i gutanjem na prazno.

Prirodni lek protiv opadanja kose: Treba vam samo luk! (RECEPT, VIDEO)

Mališani češće obolevaju

Čak 70 odsto mališana do navršene treće godine bar jednom preleži upalu uva. U odnosu na odrasle oni češće obolevaju jer njihov imunološki sistem nije u potpunosti razvijen, pa nisu u stanju da se na adekvatan način bore sa infekcijom.

Do upale dolazi i zbog anatomskog izgleda Eustahijeve tube koja je kraća i ravnija nego kod odraslih. Kao takva nije u stanju da obezbedi normalan protok vazduha i ventilaciju između nosa, ždrela i uva. To omogućava lakši prodor mikroorganizama, dovodeći do upale koja može da se prenese i na srednje uvo.

Akutna upala uva kod najmlađih najčešće počinje prehladom i začepljenjem nosa. Veoma je bolna, često praćena povišenom temperaturom, zbog čega su deca izuzetno razdražljiva.

U poslednje vreme stručnjaci upozoravaju da je većina upala uva kod najmlađih virusne prirode, na šta treba obratiti posebnu pažnju. Uobičajeno lečenje antibioticima nije uvek ključ rešenja problema, jer ne deluju na viruse.

Tajne ruske narodne medicine: Ove biljke koriste se za lečenje svih bolesti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs