Neočekivano

Majčino pismo ćerki: Zašto nikada nećeš imati brata ili sestru!

Finansijska nesigurnost, starost, sve češći problem neplodnosti - samo su neki od razloga zašto se sve više parova odlučuje da ima samo jedno dete
Vaše dete & vi
14:18h Autor:
Majčino pismo ćerki: Zašto nikada nećeš imati brata ili sestru!
Foto: Shutterstock

Mnogi su razlozi zašto porodice ostaju na jednom detetu: finansijska nesigurnost, smatraju da su prestari za drugo dete, bore se sa sve češćim problemom neplodnosti ili misle da nemaju dovoljnu pomoć familije kako bi uspeli u odgajanju dvoje male dece i radili na daljoj karijeri.

Odnos koji oblikuje svaku ženu: Kakva ste ćerka?

U Velikoj Britaniji su takođe u porastu porodice s jednim detetom i smatra se da će do 2023. godine većina porodica imati jedno dete. Britanski portal Netmums objavio je dirljivo i otvoreno pismo majke koja objašnjava svojoj ćerki zašto će ostati jedinica:

"Draga Bodi,

primetila sam da me u poslednje vreme, možda jer ćeš uskoro da napuniš četiri godine, prijatelji često pitaju da li ću imati još jednu bebu - nekoga s kim možeš da se igraš. Čak me i stranci to pitaju, kada smo napolju. Jedna prijateljica te je videla kako se nežno igraš s bebom druge naše prijateljice i rekla kako bi bila predivna starija sestra. I, Bodi, ja znam da bi bila briljantna u pomaganju mamici, donošenju pelena i maženju uplakane bebice.

Možda ljudi misle da ti uskraćujem jednu veliku stvar, koja bi ti puno značila. Prijatelja koji bi uvek bio tu za tebe. Ja nisam bila jedino dete, kao ni tvoj tata, a opet - nećemo ti pružiti istu mogućnost. Već nekoliko meseci znam da nikad neću imati drugo dete. Mnogo puta sam vagala sve mogućnosti i stvarno osećam da je ovo ispravna odluka za sve nas. Nadam se da ćeš je razumeti kad ćeš biti starija - finansijski bi nam bilo teško, nemamo u blizini porodicu koja može da nam pomogne, tata mnogo putuje i mama nije imala izbora nego da radi od 9 do 17.

Pročitaj, pa prosledi mužu: Otvoreno pismo jedne mame svim muškarcima!

Kad i ove sve stvari ne bi bile istinite, kad bismo imali dovoljno novca i porodicu koja može da nam pomogne - moja odluka bi bila ista. Možda se svodi na ovo: nakon tebe, moje prekrasne devojčice, shvatila sam da mi majčinstvo nije "prirodno" došlo, nisam od početka bila odlična majka kako su svi mislili da ću biti. I iako radim najbolje što znam, ljubavi moja, ne znam da li je pošteno prema ikome, da imam još jedno dete.

Supruga volim više od dece: Priznanje žene koje će vas šokirati! (FOTO)

Nadam se da sam ispravno odlučila. Na kraju razlog, zašto nikada nećeš biti velika sestra, odluka je koju sam ja donela. Majka oblikuje svoje dete na tako duboke načine... Ali moja draga Bodi, znaj ovo: nisam ovo uradila kako bih bila okrutna.

Nikad nikog neću voleti na ovom svetu više od tebe. Uvek sam želela ćerku i sad kad imam tebe, znam da mi ne treba ništa drugo. Iako nikad nećeš imati brata ni sestru, nadam se da znaš da ću učiniti sve što mogu kako bi izrasla u najbolju moguću osobu.

Pismo razvedene majke koje svi treba da pročitaju: Ljubav prema deci veća je od moje krivice!

Da ćeš nastaviti da zračiš svojom predivnom ličnošću i da ćeš imati prijatelje - dobre prijatelje, koji će biti uz tebe u teškim trenucima, kad mama i tata ne budu mogli. Zato jer, moja predivna devojčice, želim da budeš jedino, ali nikad, nikad usamljeno dete.

Mama"

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs