Istraživanje

Džabe im zvocate: Tinejdžeri isključe mozak kada im roditelji popuju!

Suočeni sa jakim emocijama i nesposobni da shvate zašto se njihovi roditelji ljute na njih, mladi ili planu ili se zatvaraju u sebe
Vaše dete & vi
11:42h Autor:
Džabe im zvocate: Tinejdžeri isključe mozak kada im roditelji popuju!
Foto: Thinkstock

Kada im roditelji drže vakelu, pubertetlije svoj mozak stavljaju na "pauzu", otkrili su američki naučnici. Tim istraživača sa Univerziteta u Pitsburgu, Harvarda i Berklija proučavali su moždanu aktivnost adolescenata.

Tokom testova, puštali su im snimljene pridike njihovih roditelja i skenerom snimali njihov mozak. Kod ispitanika, prosečne starosti 14 godina, primetili su iznenađujuće moždane reakcije: dok je zona negativnih emocija bila veoma živa, deo mozga koji pomaže u razumevanju sagovornika bio je u stanju mirovanja.

Ako sumnjate da niste dobar roditelj, OVDE pročitajte 5 zlatnih pravila za vaspitanje deteta.

"Blokirali su proces socijabilnosti i razumevanja duševnog stanja roditelja", ističe se u studiji objavljenoj na sajtu Wired.

"Smanjenje moždane aktivnosti u zonama koje se tiču suočavanja sa situacijom moglo bi da objasni učestalost konflikata između roditelja i tinejdžera", ističu američki naučnici. Suočeni sa jakim emocijama i nesposobni da shvate zašto se njihovi roditelji ljute na njih, mladi ili planu ili se zatvaraju u sebe.

Zbog kojih top 20 stvari se roditelji najviše kaju saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs