12 stvari koje otac treba da nauči sina: Ovo je neprocenljivo i od presudnog značaja za dečaka

Otac je taj koji doprinosi normalnom psihičkom i fizičkom razvoju svog sina

Vaše dete & vi
12:30h Autor:
12 stvari koje otac treba da nauči sina: Ovo je neprocenljivo i od presudnog značaja za dečaka
Foto: Shutterstock

Kažu da svaka žena postaje njena majka kada napuni 30 godina, a svaki muškarac počinje da kopira svog oca u dobi od 40 godina. To je neizbežno. Ali svaki tata treba da zna da svog sina nauči ovih 12 stvari:

1. Dužnosti u domaćinstvu. U nekim porodicama čišćenje i kuvanje su isključiva odgovornost majke. Ali da bi sin odrastao samostalno, tata mora da mu objasni da ove stvari ne treba uvek da radi žena. Ponekad čovek treba da sredi kuću i pripremi doručak, ručak ili večeru. I to treba da mu pokaže na vlastitom primeru.

2. Muški rad. Sjajno je ako tata i sin založe vatru, idu na pecanje, popravljaju automobil ili rade na građevini. Ove veštine će pomoći dečaku u budućnosti kada zasnuje svoju porodicu. Sve što otac zna da radi po kući što se tiče popravke ili pravljenja, treba da nauči svog sina bez obzira da li će on biti električak, knjigovođa ili direktor.

Detinjci, Crkva, Dete, Otac i sin, dete u crkvi
foto: Shutterstock

3. Dobra fizička kondicija i nezaboravne emocije . Aktivne igre sa tatom - fudbal, odbojka, plivanje, trčanje i druge - pozitivno utiču na razvoj dečaka. Takve aktivnosti razvijaju fizičku spremnost, jačaju imunitet deteta i daju mu puno pozitivnih emocija.

4. Sposobnost da se zauzmete za sebe. Samo otac može da nauči dečaka da bude jak i hrabar. Štaviše, momak mora razumeti u kojim slučajevima je moguće pokazati silu, a u kojima je bolje ne podleći provokacijama.

5. Odnos poštovanja prema drugim ljudima. Tata mora da objasni svom sinu da svaka osoba, bilo da je šef ili domar, zaslužuje poštovanje.

6. Sposobnost da se kaže „ne“. Otac mora da objasni svom sinu da ima pravo da kaže „ne“ bilo kome ako se ne slaže sa njim. Ne morate da sledite ničije vođstvo.

Muž, Otac, Otac i sin
foto: Shutterstock

7. Cenite svaki trenutak. Dete mora da shvati da treba da ceni sve što ima i šta mu se trenutno dešava, jer se pre ili kasnije sve može promeniti.

8. Treba da živite sa strašću. Svet je zanimljiv i raznovrstan, ima toliko toga okolo da nema vremena za dosadu. I važno je da dete radi ono što voli – da igra fudbal ili violinu. On ima pravo da bira šta mu se dopada.

9. Gubitak nije sramota . Tata treba da objasni da je važno ostvariti svoje ciljeve, a koliko god pokušaja bilo potrebno, gubitak može poslužiti kao odlično iskustvo i kaljenje.

10. Sposobnost komunikacije sa ženama. Samo otac može svojim primerom pokazati kako se ponaša prema ženi koju voli. Sjajno je ako sin i tata kupuju bukete cveća i biraju poklone za mamu. Dečak mora da shvati zašto je mama za tatu najvažnija žena, koliko je važno zaštititi je i pomoći joj.

Tata, Otac, Porodica, Majka, Stare slike
foto: Shutterstock

11. Veze bez ljubavi nisu najbolja opcija. Dobro je ako tinejdžer nauči sve zamršenosti interakcije sa suprotnim polom od svog oca. Otac bi trebalo da popriča sa sinom od srca, da priča o sopstvenim životnim iskustvima i objasni da se najbolji odnosi mogu graditi samo na međusobnoj ljubavi, a veze za jednu noć sa devojkama to uopšte nisu.

12. Ljubav roditelja je bezuslovna. Otac mora da objasni sinu da u kakvoj god životnoj situaciji da se nađe, uvek može da računa na podršku roditelja.

Ako dečak ne dobije odgovarajuće vaspitanje od oca, u budućnosti se može suočiti sa brojnim problemima - nemogućnošću da pronađe zajednički jezik sa vršnjacima, kompleksima, ukočenošću, strahom od izgradnje odnosa sa devojčicama i drugima. Otac je glavni primer za sina, to se uvek mora zapamtiti, piše Econet.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs