Ne sme da bude teška

Pripreme za školu uveliko traju : 4 saveta za izbor najbolje školske torbe

Ukupna težina koju dete može da nosi je 10-15 odsto njegove telesne težine

Vaše dete & vi
Autor:
Pripreme za školu uveliko traju : 4 saveta za izbor najbolje školske torbe
Foto: Shutterstock

Na sistematskim pregledima u školama iz godine u godinu sve je više dece s deformitetima kičmenog stuba. Pored naslednog faktora i naglog rasta, na ovu pojavu svakako utiče i prevelik teret koji mališani svakodnevno nose na svojim leđima. Evo saveta kako da mu izaberete najbolju torbu...

Djak, djacka torba
foto: Shutterstock

1. Izbor modela

Nije nimalo lako odabrati adekvatnu školsku torbu. Rančevi su se pokazali kao dobro rešenje. Ostaje jedino izbor modela. Pre svega, treba povesti računa o veličini i težini same torbe. Ona mora da odgovara visini i konstituciji mališana, jer u prvi razred polaze deca sa 18, 25 ali i sa 35 kilograma. Dno torbe ili ranca ne sme da ide ispod struka deteta, a vrh mora da bude ispod linije ramena.

Djak, djacka torba
foto: Shutterstock

2. Izbacite sve viškove

Prema proračunima stručnjaka, ukupna težina koju dete može da nosi je 10-15 odsto njegove telesne težine, što znači da, ako ima 20 kilograma, težina torbe zajedno s priborom koji nosi ne sme da bude više od dva, najviše tri kilograma, što daleko odstupa od onoga što mališani nose. Zato sama torba ne bi trebalo da bude teška.

3. Ojačanja su korisna

Na leđnoj strani torbe ili ranca treba da postoji ojačanje, a naramenice treba da budu široke i mekane da se ne usecaju u ramena. Najbolje je da postoji i kaiš koji se zakopčava oko struka i tako se dobije još jedna tačka oslonca. Ranac neće šetati levo-desno, što je važno kada je ravnoteža deteta u pitanju.

djak
foto: Shutterstock

4. Pravilno nošenje

Pravilno nošenje ranca je takođe važno - treba da se nosi na oba ramena, nikako prebačen preko jednog ili da se nosi u jednoj ruci.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs