Obratite pažnju

Zaštitite decu: 5 vrsta fotografija koje ne treba objavljivati na društvenim mrežama!

Internet nije uvek bezbedan prostor i zato dobro pazite kakve fotografije postavljate na društvene mreže
Vaše dete & vi
13:02h Autor:
Zaštitite decu: 5 vrsta fotografija koje ne treba objavljivati na društvenim mrežama!
Foto: Thinkstock

Koliko god bili ponosni na svoje mališane i želeli da se čitavom svetu pohvalite njihovom ljupkošću i uspesima, postoje fotografije koje ne bi smele da se nađu na internetu.

Bez obzira na to da li su u pitanju prvi koraci, polazak u školu, prva petica, neodoljiv dečji ples uz omiljenu dečju pesmicu ili neki duhovit crtež, mama i tatama je često da odole iskušenju da se pohvale svojom decom. Tako uspevamo da izmamimo osmeh čanovima svoje šire porodice i prijateljima koji nisu u prilici da često viđaju naše mališane.

OVDE pogledajte kako izgleda kada se deca suzdržavaju od slatkiša - osvojiće vaše srce! Međutim, internet nije uvek bezbedan prostor, a to šta će se na njemu naći zavisi isključivo od nas! Zato sa puno ljubavi beležite dragocene porodične trenutke, ali imajte na umu da su neke od tih fotografija namenjene isključivo porodičnim foto-albumima, a ne i društvenim mrežama.

Blogerka portala Lisa Horten izdvojila je pet takvih tipova fotografija:

1. Fotografije tuđe dece

Kada je reč o objavljivanju fotografija mališana na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu, roditelji imaju različite stavove, zbog čega ne bi trebalo olako da objavljujete fotografije s dečjih rođendana. Moguće je da nekim roditeljima dece koja se na njima nalaze to neće prijati.

Ko je supermama i koje su sve njene supermoći otkrijte OVDE - možete i vi!2. Fotografije škole koju dete pohađa

Svi želimo da mislimo o školi kao o bezbednom mestu, ali je činjenica da ona to često nije. Zbog toga bi trebalo sačuvati fotografije škole vašeg deteta za porodični album i što dalje od očiju neznanaca i poznanika u koje nemate poverenja.

OVDE otkrijte 25 interesantnijih načina da pitate dete kako je bilo u školi - budite deo njihovog odrastanja!

3. Fotografije na kojima deca ne nose odeću

Razlog je očigledan. Koliko god vaši mališani bili simpatični tokom kupanja, trčkaranja po plaži ili igri tokom toplih letnjih dana, postoje ljudi koji bi lako mogli da zloupotrebe fotografije koje su tada nastale.

4. Fotografije koje prati puni ime deteta ili link ka njegovom profilu (ukoliko ga ima)

Bez obzira da li je reč o fotografiji nasmejanog mališana koji ponosno pokazuje svoj domaći zadatak ocenjen peticom ili vaše prelepe tinejdžerke koja se spremila za prvu žurku, trebalo bi izbegavati pružanje mogućnosti svakome da sazna ove podatke o vašem detetu. Uz to, ukoliko je vaš mališan dovoljno veliki da ima profil na društvenim mrežama, nepoželjno je dodavati i link ka njegovom profilu jer će ga to učiniti ugroženijim za komunikaciju s neznancima.

Tinejdžeri i svet droge - 6 saveta za roditelje koji sumnjaju da ih dete laže o upotrebi zabranjenih supstanci, pročitajte OVDE.

5. Fotografije koje vaše dete ne želi da vide drugi

Ukoliko verujete da vaš mališan ne bi želeo da se na Internetu nađe fotografija koja mu se ne dopada, nemojte je objavljivati. Iako su u očima njihovih roditelja deca uvek najlepša i najuspešnija, mališani bi se mogli osetiti loše ukoliko na Fejsbuku osvane njihova fotografija na kojoj imaju previše bubuljica ili koja je svedok da su na nekom takmičenju zauzeli poslednje mesto.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs