Dete i vi

Samoubilačke misli i droga kod tinejdžera: Ovo su signali da sa vašim detetom nešto nije u redu!

Najbitnija je komunikacija i blagovremeno uočavanje promena u ponašanju 

Vaše dete & vi 02.08.2018. - 14:32h Autor: Yumama.com
Foto: Shutterstock

Ovaj zabrinjavajući podatak koji je prošle nedelje objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Americi, dovodi se u vezu sa samoubistvom, ubistvom, zloupotrebom oružja, i predoziranjem, piše Yummama.com.

 

 

Od 2013. do 2016. stopa smrtnosti je porasla za 12 odsto, dok je između 1999. i 2013. ta stopa bila manja za 33%, što je zabrinjavajuće.

 

Šta se krija iza ovih ne tako lepih podataka?

 

Četiri vodeća uzročnika smrti  među tinejdžerima su samoubistvo, ubistvo, predoziranje drogom i saobraćajne nesreće.

Kada je u pitanju samoubistvo kao drugi po redu najveći uzročnik smrti među mladima, stopa u periodu od 1999. do 2007. bila je manja za 15 odsto dok je, od 2007. do 2016. skočila na 56 odsto. Takođe samoubistvo je nešto u većem porastu kod devojaka nego kod muškaraca, 43 odsto od svih samoubistava se izvrši vatrenm oružjem.

 

Čuveni dr Nestorović iz Tiršove: Ma kakvi lekovi - OVO je najbolje za imunitet deteta!

foto: Profimedia

Stopa ubistava kao trećeg vodećeg uzroka smrti je varirala, a onda je u preiod u od 2007. do 2014. opala za 35 odsto. Dve godine kasnije, 2016, povećala se za 27 odsto.

Povećana učestalost samoubistava ne pogađa samo mlade ljude: istraživanje je pokazalo da je skoro 45.000 Amerikanaca od 10 i više godina diglo ruku na sebe, piše je Njujork Tajms.

 

Socijalna izolacija, zloupotreba alkohola i opojnih supstanci, loša briga o mentalnom zrdavlju, posedovanje oružja su neki od faktora rizika za samoubistvo. Roditelji treba da budu u stanju da prepoznaju signale koji upućuju da sa tinejdžerom nesto nije u redu.

 

Promene u ponašanju 

 

Na primer, ako dete zloupotrebljava drogu, velika verovatnoća je da će prestati da vodi računa o higijeni i spoljašnjem izgledu ili, će se povlačiti u sebe, neće želeti da komunicira, gubiće na težini bez nekog posebnog objašnjena.


Srpsko muško ime sa najtužnijim značenjem: Roditelji nisu ni svesni!

foto: Shutterstock

Pokazatelji da postoji mogućnost da dete razmišlja o samoubistvu su: postavljanje statusa na društvene mreže koji govore o samoubistu ili upućuju na to da ga priželjkuje, zloupotreba alkohola i opojnih supstanci, rizično i samodestruktivno ponašanje.

 

Šta preduzeti 

 

Itraživači navode da je od presudnog značaja kvalitetna komunikacija sa detetom i prevencija u vidu edukacije dece o tome koje su sve posledice uzimanja droge, i povećana briga o mentalnom zdravlju.

 

Savetuje se da se roditelji što više upoznaju sa faktorima rizika i signalima koji upućuju na to da dete možda razmislja o samoubistvu ili zloupotrebljava drogu, i što je brže moguće odvedu dete da porazgovara sa stručnim licem.

Od posebnog značaja je takođe i odnos koji roditelji imaju sa decom. Odnos treba da bude podržavajući i pun ljubavi kako bi deca uvek imala na umu da roditeljima mogu da se obrate ako su u problemu, a ne ulici i opijatima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs