Ne birajte miljenika

Tretirajte decu jednako: Oni koji se osećaju manje voljeno češće imaju poroke u tinejdžerskom dobu

Naučnici su došli do saznanja da deca koja se osećaju manje voljeno i ugroženo od strane brata ili sestre češće piju, puše i konzumiraju narkotike u kasnijim godinama
Vaše dete & vi
08:10h Autor:
Tretirajte decu jednako: Oni koji se osećaju manje voljeno češće imaju poroke u tinejdžerskom dobu
Foto: Thinkstock

Rezultati nedavno sprovedenog naučnog istraživanja pokazali su moguće posledice odrastanja u senci voljenijeg brata ili sestre.

Profesori Univerziteta Brajam Jang istraživali su kako imanje miljenika u porodici utiče na dete koje oseća da nije voljeno u istoj meri kao njegov brat ili sestra, a rezultati studije ukazuju na to da čak i najmanja razlika u ispoljavanju ljubavi prema deci može delovati negativno.

5 kreativnih načina kako da naučite dete dobrim navikama, saznajte OVDE.

Naime, glavno otkriće studije jeste da mališani koji se osećaju manje voljeno daleko češće puše, konzumiraju alkohol i upotrebljavaju droge u tinejdžerskim godinama.

Uz to, vođa tima koji je sproveo istraživanje, Aleks Džesen, veruje da se deca često ovako osećaju u porodicama u kojima roditelji nisu dovoljno angažovani. S druge strane, ukoliko je porodica skladna, mališani često ne primećuju da je njihova sestra ili brat miljenik, ili to ne smatraju nečim naročito važnim.

Zbog toga stručnjaci savetuju roditeljima da se potrude da njihovi porodični odnosi budu topli i da jednako tretiraju svoju decu.

Budite deo detetovog odrastanja - 25 zanimljivijih načina da ga pitate kako je bilo u školi. "Potrebno je da se prema njima ophodite kao prema individualcima" - objašnjava Džensen. "Ali morate se potruditi i da se oni osete voljeno."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs