Olakšajte i sebi i detetu

Izbegnite nerviranje: Najlakši načini da pripremite užinu za svog školarca!

Ne prepuštajte dete brzoj hrani i gaziranim pićima, već osmislite zdrav obrok i osigurajte kvalitetnu ishranu mališana i kada nisu kod kuće
Vaše dete & vi
13:08h Autor:
Izbegnite nerviranje: Najlakši načini da pripremite užinu za svog školarca!
Foto: Thinkstock

Vrlo je važno da decu naviknete da na školskom odmoru jedu nešto što nije čips, čokoladica ili pica svaki dan. Zato se mame sve češće odlučuju da svojim školarcima pripreme nešto što će poneti od kuće.

Ali, tu postoji nekoliko problema na koje morate paziti, ali ne paničite odmah, za svaki problem postoji rešenje!

Na šta treba da obratite pažnju na početku nove školske godine, saznajte OVDE.

1. Smislite bar dan ranije šta ćete spremiti

Kada dođe trenutak da dete krene u školu, kasno je za spremanje hrane. Bar dan ranije razmislite šta ćete spremiti i proverite imate li sve sastojke za to. Šta više, možete i nedeljom napraviti spisak za svih pet dana i upravljati se prema njemu.

2. Trudite se da dete ima raznovrsnu ishranu

Gledajte da ne šaljete svaki dan detetu sendvič, rol viršlu i slično. Pretražite po internetu, konsultujte se sa drugim mamama, prelistajte stari kuvar. Na primer, za jedan dan napravite hranljive, slane mafine, za drugi salatu sa piletinom, za treći čokoladice od žitarica... Budite kreativni - možete za sutra iskoristiti i ono što vam je ostalo od današnjeg ručka.

OVDE pogledajte neverovatne dekoracije stola jednog tate za njegovu usvojenu decu!

3. Kombinujte namirnice

U nekom trenutku možete ostati bez ideja, zato bi bilo dobro da umete i da kombinujete namirnice. Kupite kutiju za ručak sa pregradom, pa možete, na primer, u njoj razdvojiti komadiće piletine i paradajz. Ili, ispunite detetu želju da posle ručka pojede nešto slatko, pa mu u jedan deo kutije spakujte hranljivu salatu, a u drugi kolačić koji voli. Takođe, uz obrok koji šaljete možete dodati i malo orašastih plodova, ako poželi da nešto gricka.

5 najzdravijih kombinacija namirnica otkrijte OVDE.

4. Pazite šta vaše dete pije u školi

Kupite jedan od onih malih termosa i rešili ste problem za čitavu godinu. Preko leta ohladite domaći sok ili vodu na željenu temperaturu i sipajte u termos. Za zimu važi isto - skuvajte čaj, prohladite da bude taman toplo i sprečite dete da se prepušta gaziranim sokovima.

5. Uštedite vreme

Za početak, naučite dete da ne ostavlja u kutiji ostatke hrane koju ne pojede. Naviknite ga da kada dođe kući ili dok je još u školi, nakon ručka baci neupotrebljive ostatke. Naučite ga da, kada dođe kući, treba da opere svoju kutijicu i termos, ukoliko ga nosi. Ili bar da ih potopi u vodu kako se hrana ne bi skorevala, pa ih vi operite.

Budite deo njihovog odrastanja: 25 interesantnijih načina da pitate dete kako je bilo u školi, pročitajte OVDE.

Takođe, naviknite sebe da pripremate veće količine određene hrane. Ako danas spremate salatu ili pečete meso, napravite malo veću količinu i odvojite za dečji, školski obrok. Tako ćete imati jedno spremanje hrane manje, a uštedećete i vreme koje provodite u pranju sudova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs