5 NAČINA DA DETE SAVLADA STRAH OD DOKTORA: Izbegnite suze i otimanje kada mališane povedete na vakcinu ili pregled

Nema roditelja koji se nije sreo sa strahom svog deteta prilikom odlaska kod pedijatra. Mališan često čim vidi beli mantil, počinje da plače do zacenjivanja. Ne želi da uđe u ordinaciju, vrišti, moli mamu i tatu da idu kući, počne i da beži...

Vaše dete & vi
Autor:
5 NAČINA DA DETE SAVLADA STRAH OD DOKTORA: Izbegnite suze i otimanje kada mališane povedete na vakcinu ili pregled
Kako da dete prevaziđe strah od doktora?, Foto: Profimedia

Najviše se deca od prve do četvrte godine plaše lekara, jer je to doba u kome se dobijaju vakcine i podosta "boca", a nisu ni sva deca ista.

Strah od lekara zavisi od njihovog karaktera, uzrasta, ali i prethodnih iskustava u ordinacijama i bolnicama. Mala deca obično imaju i strah od nepoznatih ljudi, tako da su mnoštvo stranaca u čekaonici i medicinske sestre koje prolaze dodatni stres za male kukavice - ali to im se nipošto ne može zameriti. I odrasli se boje, samo to ne pokazuju!

Zbog dečjeg straha ni roditeljima nije lako. I kod njih se pred odlazak u ordinaciju razvijaju nemir i nervoza, pa često ne čuju dobro savete lekara.

Zato mame i tate treba najpre da umire sebe, makar da se strogo kontrolišu. Kod lekara se mora ići, jer stručnjak dete mora da pogleda. Ali treba na to da bude pripremljeno. Postoji nekoliko načina da se scene u ordinaciji izbegnu.

žena, devojka, dermatolog, doktor
foto: Shutterstock

1. Nemojte lagati

Mališani moraju da znaju kuda idu i da ih čeka "čika doktor". Ne govorite im da idete u šetnju, a onda odete u dom zdravlja. Ako dete treba da primi vakcinu ili injekciju, recite mu to mirno, sa osmehom, kao da je u pitanju igra. Deca se boje nepoznatog, ali tako koliko-toliko znaju šta ih čeka. Ako ih slažete, izgubiće u vas poverenje i svaka sledeća poseta lekaru biće još teža. Objasnite šta će se događati u ordinaciji - možete da mu pričate ili na igračkama pokažete kako će se svući, kako se stetoskopom pregledaju pluća, štapićem grlo, lampicom uši...možete da mu kupite i plastični špric. Neka njegova omiljena plišana igračka bude pacijent, a dete neka glumi doktora. Lagano, korak po korak opišite putovanje do ordinacije gde će biti još dece, doktor koji će ga pozdraviti, osoblje koje će prozvati njegovo ime... Tako će imati predstavu šta ga čeka i biće spremno da, kad dođe vreme, krene tamo.

2. Ne rugajte se

Možda mislite da pomaže ako detetu kažete: "E, kakav si plašljivko, kao da si beba!", ali tako samo odmažete i njemu i sebi. Dete ne zna da glumi hrabrost, nju treba da stekne. Budite iskreni, pa ako ide da ga bocnu, to mu i recite, uvek uz napomenu da ćete vi sve vreme biti uz njega. I nikad ne plašite dete odlaskom lekaru ako se ne ponaša kako treba.

dete, Kašlje
foto: Shutterstock

3. Pružite utehu

Tog dana kad idete lekaru, budite posebno nežni prema detetu. Mazite ga, grlite, neka sve vreme oseća vašu pažnju i dodir. Obasuto vašim raspoloženjem, biće umireno i imaće osećaj sigurnosti. To će mu pomoći da s pozitivnim stavom uđe kod lekara, što je neuporedivo bolje nego da čitavog dana i usput ćutite. I uvek mu govorite da će sve biti u redu, to su magične reči.

4. Poslužite se malim trikovima

Kako biste mu u čekaonici odvratili pažnju, ponesite detetu igračku, pričajte mu neku lepu priču ili gledajte crtać na mobilnom. Bitno je da mu skrenete misli od straha. Postoji i mali trik ako prima vakcinu ili injekciju: recite mu da se jako zakašlje! Neće ni primetiti!

5. Nagradite dete

Kupovina sitne igračke ili omiljenog slatkiša i milion pohvala nakon pregleda velika su uteha posle stresne situacije. Nije to podmićivanje, već nadoknada za pretrpljeni strah.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs