ZNALA HILJADE STIHOVA NAPAMAET!

DO SADA NEPOZNATA ČINJENICA O NEVEROVATNOM NAUČNIKU NIKOLI TESLI: Ova žena mu je promenila život IZ KORENA! (FOTO)

Georgina Tesla, iako nepismena, napamet je znala delove iz „Gorskog vijenca“!

Vaše dete & vi
18:04h Autor:
DO SADA NEPOZNATA ČINJENICA O NEVEROVATNOM NAUČNIKU NIKOLI TESLI: Ova žena mu je promenila život IZ KORENA! (FOTO)
Foto: Profimedia

Za izumiteljski dar koji je posedovao, Nikola Tesla se u knjizi „Moji izumi“ zahvalio majci. Nije bio škrt na toplini, niti je krio koliko joj se divi, dok ju je opisivao kao izuzetno hrabru ženu, retke umešnosti i moralne snage. Nazvao ju je prvorazrednim izumiteljem, verujući da bi mnogo postigla da, kako je zapisao, nije bila tako daleko od modernog života.

Georgina Đuka Tesla, majka velikana među velikanima, koja je preminula 5. aprila 1892. godine, imala je, govorio je njen sin, toliko spretne ruke da je ono što očima vidi, rukama mogla da stvori. Kreirala je mnoge alatke i tkala najlepše šare od vune, koju je sama prela.

- Čak je sejala semenje, uzgajala biljke i sama razdvajala njihova vlakna. Neumorno je radila od rane zore do kasno u noć i bezmalo sva odeća i pokućstvo u kući bili su deo obrazovanja - zapisao je najveći naučnik svih vremena i čovek koji je zadužio čovečanstvo.

Đuka je potekla iz svešteničke porodice, u takvu se i udala. Rođena je u Tomingaju kod mesta Gračac 1822. godine, kao unuka prote Tome, ćerka Nikole Mandića i Soke Budisavljević. Majka joj je rano umrla, pa je kao najstarije dete brinula o šestoro braće i sestara, što ju je udaljilo od obrazovanja.

Nije umela da čita, ali je obožavala poeziju i napamet znala hiljade stihova narodnih pesama, pa i odlomke iz Njegoševog „Gorskog vijenca“. Nikola je od nje nasledio i fantastičnu moć pamćenja.

Nikola Tesla
foto: Wikipedia

Kao spretna i domišljata, još odmalena je pronalazila razne sprave, od beskorisnih stvari pravila korisne. Pokazivala je zavidno intelektualno umeće, ali nije imala uslove da se školuje. Govorilo se da je prava samarićanka, jer je uvek imala potrebu da pomaže bolesnima i nemoćnima.

Postala je supruga sveštenika Milutina Tesle, sa kojim je u Smiljanu dobila dva sina – Dana i Nikolu, kao i tri ćerke – Angelinu, Milku i Maricu. Nažalost, Dane je od udarca konja preminuo u 14. godini, što je bila velika tragedija za porodicu. Posle toga, Tesle su se preselile u Gospić, odvojivši se od svoje crkve Svetog Petra i Pavla u Smiljanu i skromne kuće.

Ali Đuka je i dalje bila stub doma. Svaki kutak je držala pod konac, pravila je alatke, tkala, vezla. Mnogo pažnje je posvećivala vaspitanju dece, učila ih da budu dobri ljudi i milostivi prema bližnjima.

Brinula se, jer je Nikola bio bolešljiv i strašljiv, živeći dugo, kako je priznao, u strahu od utvara, zlog duha, ljudoždera… Ona je oduvek prepoznavala njegovu posebnost i znala je da će svi ti strahovi iščeznuti. I bila je u pravu.

Telegram da mu je majka na samrti Nikolu je zatekao u Parizu. Odložio je sva predavanja i odmah otputovao u Gospić. Georgina Đuka Tesla je umrla uoči Vaskrsa, na Veliku subotu, u aprilu 1892. godine. Bog joj je uslišio poslednju želju, videla je voljenog sina Nikolu i oprostila se sa njim.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs