svet joj se srušio

BEBA MI JE UMRLA NA RUKAMA! IMALA JE SAMO 3 MESECA: Bolna ispovest majke koja kida srce na komade!

Oduvek je želela da bude majka, a ovaj tragičan gubitak preokrenuo joj je život.

Vaše dete & vi
Autor:
BEBA MI JE UMRLA NA RUKAMA! IMALA JE SAMO 3 MESECA: Bolna ispovest majke koja kida srce na komade!
Foto: Shutterstock

- Svet mi se srušio kada mi je tromesečna ćerka umrla na rukama, ali zbog nje sam izgradila karijeru da pomažem deci u ishrani, započela je svoju bolnu priču Britanka Anabel Karmel, autorka knjiga o ishrani i kuvanju za bebe.

- Oduvek sam znala da želim da budem mama. U 25. godini sam se udala za svog tadašnjeg supruga Stiva. Uspela sam da zatrudnim nakon dve godine pokušaja.

Osećala sam se jako dobro u trudnoći, nisam imala jutarnje mučnine, ali porođaj nije bio tako sjajan - priča Karmel.

Bio je to za nju dug i bolan porođaj, ali na kraju je bila presrećna što je dobila ćerku Natašu.

- Nas troje smo došli kući i sve je bilo lepo, dok jednog dana u oktobru 1987., kada je imala tri meseca, nisam ušla u njenu sobu i videla da ona ne izgleda dobro. Oči su joj se okretale i trzala se. Nazvala sam svog lekara i on mi je održao predavanje o tome kako se majke koje prvi put rode previše brinu- priča Karmel.

- Bebe su mnogo otpornije nego što mislimo da jesu - bile su reči lekara.

Mama je i dalje bila jako zabrinuta, pa je bebu odvela doktoru koji je i dalje tvrdio da nema razloga za brigu. Sledećeg jutra, Nataša je povratila i izgledala još gore, pa ju je Anabel odvela drugom lekaru.

- Lekar ju je odmah smestio u bolnicu Great Ormond Street jer je mislio da nešto nije u redu s njenim mozgom. Napravili su joj gomilu analiza, uključujući i CT skener, nakon čega su me odveli u sobu i rekli mi:

'Tvoje dete je teško bolesno. Nikada više neće biti dobro' - priča mama.

Mislili su da joj je verovatno neko poljupcem preneo virus herpes.

Nakon toga, stavili su je na respirator na odeljenju intenzivne nege. Anabel je ostala s njom u bolnici 4 dana dok su bebi radili analize. Nije mogla spavati ni jesti, bilo je užasno.

Nakon četiri dana sazvan je konzilijum i saopštili joj da je Nataša izgubila većinu 'mislećeg' dela mozga i da neće imati 'normalan' život.

- Morali smo da donesemo odluku da je skinemo s respiratora. Obukli smo je u haljinu, a četiri sata kasnije umrla mi je na rukama. Kad sam se vratila kući, sve njene dečje stvari bile su tu, a nedeljama nakon smrti svi koji nisu znali da je umrla pitali me: 'Kako je tvoja lepa devojčica?'. Bilo je neverovatno teško. Moj svet se srušio i počela sam da mislm kako više neću zatrudneti ili da će se nešto dogoditi detetu koje budem imala - priča Karmel.

Seća se da joj je jedan lekar rekao da ne razmišlja odmah o drugom detetu.

- Prvo prođi kroz tugu - rekao joj je.

Ali ona je samo želela da bude ponovo majka. Nakon nekoliko meseci zatrudnela je sa sinom Nikolasom, koji danas ima 33 godine.

- Kada sam ga rodila 1988. to mi je ulilo nadu i pomogla da prebrodim duboku depresiju. Plašila sam se da ću izgubiti i Nikolasa. Loše je spavao i jeo, što me je zabrinulo, pa sam pomislila da treba sama nešto da mu kuvam - priča mama.

- Znala sam da sam dobra kuvarica, a tada nisam mogla pronaći nijednu kuvaricu za bebe. Gubitak Nataše, a potom i slučaj s Nikolasom koji nije jeo dao mi je inspiraciju za prvu knjigu 'The Complete Baby & Toddler Meal Planner' - kaže Karmel.

Kako kaže, knjigu nije napisala da bi zaradila novac ili zbog karijere, već je to bio način da pomogne sama sebi i da se pomiri sa smrću ćerke a opet da učini nešto i za sina.

Njena ćerka Lara, sada tridesetednogodišnjakinja, bila je beba kada je knjiga izašla 1991. godine, a godinu dana kasnije dobila je još jednu ćerku, Skarlet, koja sada ima 29.

Puno razmišlja o Nataši, jer da nije bilo nje, ne bih napisala svoju knjigu i pomogla svoj toj deci u jelu, prenosi The Sun.

- Takođe, moja deca Nikolas, Lara i Scarlet su me videli kako naporno radim i postali su preduzetnici, svako na svoj način, što me čini ponosnom. Bila sam Lari mentorka i osećam se privilegiranom raditi s njom. Lep je osećaj stvoriti nešto za svoju decu - priznaje Anabel.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs