Dokazano

Majčinstvo je zarazno: Žene se odlučuju za bebu kada i njihova prijateljica rodi!

Kada je više prijateljica trudno istovremeno one lakše prolaze kroz taj period majčinstva, a ukoliko je među njima žena koja nije nikada pre toga razmišljala o potomstvu velika je verovatnoća da će uskoro početi
Vaše dete & vi
22:40h Autor:
Majčinstvo je zarazno: Žene se odlučuju za bebu kada i njihova prijateljica rodi!
Foto: Shutterstock

Majčinstvo je zarazno, tvrde naučnici sa talijanskog Univerziteta Bokoni koji su otkrili da prijateljice imaju velik uticaj na ženinu želju za detetom.

Tako one žene koje nisu razmišljale o detetu mogu odjednom da promene mišljenje nakon što njena najbolja prijateljica ili više njih rode, pokazala je studija sprovedena na više od 1700 žena u dobi od 17 do 30 godina.

Taj je efekt najizraženiji kod žena nakon srednje škole. Svoj vrhunac doseže dve godine kasnije, a potom se s vremenom smanjuje, zaključili su naučnici.

"Odluke o planiranom potomstvu nisu samo pod uticajem ličnih karakteristika i želja, već i društvenog kruga u kojem se žena kreće, naročito u smislu podrške," rekla je koautor studije, Nikoleta Balbo.

Ona dodaje kako to nije ništa neobično, jer je od ranije poznato da prijatelji imaju velik uticaj na brojna ponašanja, poput pušenja, opijanja, vežbanja i druženja.

Osim toga, prijateljice su ženama bitan izvor znanja o majčinstvu i učenju kako se brinuti o detetu, a i zajedničko iskustvo majčinstva može višestruko umanjiti stres.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs