Roditeljstvo

Izborite se sa besom vašeg deteta: Pet načina kako da sačuvate hladnu glavu!

Kada u sekundi izgubite živce zbog nekontrolisanog vrištanja vašeg deteta setite se ovih pet načina kako i na koji način da ostanete mirni
Vaše dete & vi
03:56h Autor:
Izborite se sa besom vašeg deteta: Pet načina kako da sačuvate hladnu glavu!
Foto: Thinkstock

Roditelji se skoro svakodnevno susreću sa napadom besa mališana, naročito zbog toga što se deca koja još uvek uče kako da razgovaraju i ponašaju se, često veoma brzo iznerviraju. Napad besa se obično manifestuje kroz plač, vrisku, cmizdrenje, bacanje na pod, a nekada je to pravi napad ljutnje i histerisanja...

Roditeljima je u tom trenutku teško da obuzdaju i smire dete, a često i oni sami izgube živce i ne reaguju smireno i staloženo, što je naravno velika greška.

Saveti roditeljima kako da spreče napad besa

Kako bi pomogli sebi i detetu kada dođe do izliva besa i sa jedne i sa druge strane pročitajte nekoliko saveta koji vam mogu pomoći, a primenite ono što je u skladu sa vašim i detetovim karakterom, a imajte na umu i uzrast mališana:

„Uzmite tajm aut“

Kako pomaže detetu: Pošaljite na kratko dete u drugu sobu (jedan minut za svaku njegovu godinu) i eliminisaćete glavni razlog zašto je uopšte došlo do problema. Često je glavni razlog zašto je došlo do napada besa taj da bi pridobio pažnju ili kontrolu, a kada je dete samo u sobi sigurno će se emocije malo stišati, jer nema svrha da „svoju predstavu izvodi pred praznim gledalištem“!

Kako pomaže roditelju: Izađite na trenutak iz sobe kako bi malo „ohladili glavu“. Izolujte se na pet minuta i iskoristite to vreme za čitanje, meditaciju kako bi povratili kontrolu i smirenost.

Dišite duboko

Kako pomaže detetu: Bez obzira na to koliko je dete malo i ono primećuje da se nešto dešava sa njegovim telom u trenutku izliva besa. Ukoliko je dete veće i razume vaše naredbe, smireno mu ukažite da polako duboko udahne, kako bi ga od malena učili da kontroliše svoj bes. Osim toga možete pribeći malom triku i reći mu da je sad vreme da vežbate duvanje svećica za rođendan. Osim što ćete ga „naterati“ da duboko diše, skrenućete mu misli na nešto drugo.

Kako pomaže roditelju: Potpuno je normalno da je teško ostati staložen kada dete počne da histeriše. Ali umesto što vičete, zaustavite se na trenutak, duboko udahnite i videćete kako se vaše telo opušta. Ne zaboravite da je dete to koje je uznemireno i da ne trebate i vi da budete, već vi treba da smirujete situaciju.

„Nabacite osmeh“

Kako pomaže detetu: Postoje dva načina kako da detetu izmamite osmeh. Počnite da pevate neku smešnu dečju pesmicu ili započnite neki zabavan dečji ples (recimo pačiji ples). Osim toga golicanje ne samo da poboljšava raspoloženje, već i obezbeđuje fizičko opuštanje i oslobađa napetosti.

Kako pomaže roditelju: Smejanje je definitivno najbolji način da se oslobodite stresa. Potrudite se da svoju ljutitu facu zamenite grimasama koje će biti smešne i vama i vašem mališanu. Nakon toga pogledajte neku komediju, zamolite nekog da vam ispriča vic, gledajte stare fotografije. Radite bilo šta za šta znate da će vas zabaviti i nasmejati.

Izbrojte do 10

Kako pomaže detetu: Brojanje do deset upozorava vaše dete da je njegovo ponašanje neprihvatljivo. Osim toga daje mu određeno vreme da se prebaci sa jedne aktivnosti na drugu... Možete mu recimo dati papir i bojice da nacrta kako se u tom trenutku oseća. Iako će možda besno nacrtati nekoliko crnih linija, ovo je odličan način za izražavanje emocija. Naravno ovi saveti važe za veće dete.

Kako pomaže roditelju:

Brojanjem do deset odvlačite pažnju na trenutak i na taj način, kada napravite pauzu nekoliko sekundi kada vas dete dovede do ludila, možete mnogo bolje i smirenije da reagujete, što je svakako bolje nego da nešto uradite ili kažete u afektu.

Recite kako se osećate

Kako pomaže detetu: Ako je dete starije tražite od njega da vam kaže tačno kako se oseća, šta ga je povredilo, naljutilo. Na taj način ga učite kako da pokazuje osećanja i kako da ih definiše. Međutim, vaš jednogodišnjak ne može da vam kaže kako se oseća kada mu seka ili bata uzmu igračku. U tom slučaju pokušajte mirnim tonom da mu pričate kako mama i tata znaju da je beba ljuta i tužna jer mu je bata uzeo igračku. Videćete kako će mališan nekoliko trenutaka nakon vašeg umirujućeg razgovora biti mnogo mirniji.

Kako pomaže roditelju: Jednostavno recite naglas da ste trenutno jako ljuti. Veoma je važno da vaše dete zna kako se vi osećate i kako njegovo ponašanje utiče na vas. Plus, ako se ređe dešava da ste ljuti na dete, jače je dejstvo vaših reči i to može da utiče na dete da odmah prekine sa svojim „bubicama“.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs