Nema gugutanja

Razgovarajte sa bebom onako kako želite da ona razgovara sa ostalim ljudima!

Naučnici su naveli da je za kognitivni razvoj dece bolje da se s njima razmenjuju kompleksne rečenice kao u razgovoru s odraslima, umesto da im se tepa i govore samo jednostavne reči i rečenice
Vaše dete & vi 16.04.2014. - 12:01h Autor: bebac.com
Foto: Shutterstock

Razgovarajte s bebama i malom decom kao s odraslim osobama koristeći se kompleksnom sintaksom i rečnikom, i njihovi će se mozgovi i inteligencija bolje razviti, pokazalo je američko istraživanje, prenose agencije.

 

- Nije reč samo o tome da se obogati njihov vokabular, već je reč i o kvalitetu govora, rekla je Erika Hoff sa univerziteta Florida Atlantic na godišnjoj konferenciji Američkog udruženja za napredak nauke (AAAS) u Čikagu.

 

- Roditelji s decom treba da razgovaraju bogatim i kompleksnim jezikom, rekla je Hoff.

 

Ona je kazala da je razgovor s bebama toliko važan da deca koja su odrasla u okruženju u kojem se manje razgovara uopšteno postižu lošije rezultate u školi. Što pre počnete razgovarati s decom to bolje, dodala je.

 

Naučnici su naveli da je za kognitivni razvoj dece bolje da se s njima razmenjuju kompleksne rečenice kao u razgovoru s odraslima, umesto da im se tepa i govore samo jednostavne reči i rečenice. Naučnici tvrde da su te razlike vidljive i u strukturama mozga dece.

 

Neurološkinja sa Univerziteta Columbia u Njujorku Kimberly Noble i njene kolege vodili su studiju u kojoj su uporedili razvoj mozga kod dece iz manje obrazovanih porodica i dece roditelja koji imaju visoko obrazovanje i viši životni standard.

 

Studija je pokazala razlike u kognitivim sistemima koji se bave socijalnim veštinama i pamćenjem, ali najočitije su razlike zabeležene na područjima mozga odgovornim za razvoj govora.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...