Snažan psihološki uticaj

Nikad ne terajte dete da poljubi ili zagrli bilo koga, ako to ne želi: Postoji dobar razlog!

Nemojte ga forsirati na prisilne nežnosti, jer mu tako šaljete pet užasnih poruka

Vaše dete & vi
Autor:
Nikad ne terajte dete da poljubi ili zagrli bilo koga, ako to ne želi: Postoji dobar razlog!
Foto: Shutterstock

Da li ste znali da je jedna naučna studija utvrdila da je samo jedna od tri osobe svesna šta znači reč "pristanak"? A to je nešto čemu treba da naučimo decu od najranijih dana.

Ipak, mnogi roditelji imaju tu naviku ili potrebu da iz nekog razloga teraju decu da poljube ili zagrle nekog rođaka, iako dete to ne želi. Roditeljima to izgleda kao nešto savršeno nevino i divno, a dečje protivljenje smatraju odlikom razmaženih mališana. Ako i vi ovo radite i ovako razmišljate, zapravo silno grešite.

Zapravo, ovo može da ima značajan psihološki uticaj na vaše dete. Evo i kako!

1. Počinju da misle da je sasvim u redu da ih dodiruje i grli onaj koga oni ne žele

Deca ne uče samo od svojih roditelja, već i iz celokupnog okruženja. Kada ih terate da se grle i ljube sa rođacima koje jedva poznaju, oni polako počinju da veruju da je to normalno. Izuzetno je važno da ih naučite da vide razliku između "dobrog" i "lošeg" dodira.

2. Misliće da vam nije stalo do toga da li se oni osećaju prijatno ili ne

Nežnost i ljubav prema članovima porodice koje ne viđamo često sasvim je uobičajena, ali deca nisu navikla na to. Oni te ljude jednostavno ne poznaju. Ako ih terate da na silu poljube ili zagrle tetku ili ujaka, verovaće da vam je više stalo do raspoloženja i zadovoljstva stranaca nego do njihovog.

Ovako žena nesvesno uništava muža, decu i razara čitavu porodicu!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

3. Učite ih da rođaci ne mogu da budu zlostavljači

U gotovo 70 odsto slučajeva zlostavljanja dece, zlostavljač je bio član porodice. Terajući decu da dozvoljavaju da ih ljube i grle ljudi koje jedva poznaju, učite ih da je iznuđena pažnja nešto normalno i da rođaci nikada ne mogu da budu zlostavljači. A i te kako mogu.

4. Zbunjujete ih - da li da veruju strancu ili ne?

U jednom trenutku ih strogo upozoravate da ne pričaju sa strancima i ne uzimaju ništa od njih, a u drugom ih terate da se grle i ljube sa strancem. Oni ne znaju razliku i ne znaju da je to član porodice, jer nisu razvili bliskost s njim.

5. Možda postoji dobar razlog za dečje odbijanje

Mnogi veruju da deca imaju bolju sposobnost da razlikuju dobro i zlo od odraslih. Kada beba odbija da je neko drži i odmah počinje da plače, možda postoji razlog. Isto važi i za veću decu - možda ih odbijaju jer su im nešto rekli ili uradili, a vi toga uopšte niste svesni?

Umesto da terate dete na prisilne nežnosti, sačekajte da gosti odu i mirno pitajte dete zbog čega nije želelo da zagrli ili poljubi rođaka.

(Stil.kurir.rs)

Irina (34): Muž me ostavio dok sam u porodilištu rađala trojke. Nikad se više nije javio! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs