Tatjana Černigovskaja

Zašto današnjoj deci mozak ne radi: Ovo je glavni propust roditelja!

Dajete li svom detetu da vaja glinu i koristi makaze?

Vaše dete & vi
11:12h Autor:
Foto: Shutterstock

Ruski neurolog i psiholingvista Tatjana Černigovskaja otkriva zašto je važno da u detinjstvu dosta radite na razvoju fine motorike kod dece.

 

"Suočeni smo sa veoma teškim zadatkom - nalazimo se na raskršću između osoba koje pišu tekstove prema naučnim radovima i čitaju kvalitetne knjige, i osoba koja čitaju "hipertekstove", uopšte ne znaju da pišu, ugledaju se na poznate ličnosti i ne znaju osnovnu gramatiku", kaže naučnica.

Stalno se priča o tome kakva je današnja omladina, da su nove generacije sve gore, nepismenije, bahatije... Tatjana Černigovskaja ima objašnjenje:

 

"Važno je da shvatimo da ovakve osobe imaju drugačiji mozak. Nama se to čini zanimljivim i izgleda kao da nema opasnosti. Ali, opasnost postoji.

 

Ako malo dete koje je pošlo u školu nije naučilo da lepo piše, ako se ne navikne na malene, delikatne pokrete olovke, ako u vrtiću ništa nije vajalo, oblikovalo, ako ne zna da rukuje makazama, ne zna da naniže perlice na konac, onda njegova fina motorika nije razvijena."


Sve to se kasnije odražava i na funkcije govora i dikcije. Ako na vreme  ne razvijete finu motoriku kod dece, kasnije se nemojte žaliti što im mozak ne radi", poručila je naučnica.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...