Nije u pitanju nasilje

Otišla na svadbu, i nikada se nije vratila: Tri žene hrabro ispričale zašto su napustile decu i muževe!

Svojim porodicama su priredile najveći šok, a evo i zašto

Vaše dete & vi
14:34h Autor:
Otišla na svadbu, i nikada se nije vratila: Tri žene hrabro ispričale zašto su napustile decu i muževe!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tri žene progovorile su o surovoj stvarnosti i tabu temi - kako je to biti majka bez starateljstva nad svojom decom, i to sopstvenom odlukom.

Otkrile su svoje razloge, reakcije okoline, kako je odricanje od dece uticalo na njihove živote... Zapitale su se i zašto muškarci koji ostave svoju decu nisu izloženi takvoj osudi javnosti, a njih je daleko više nego žena.

Rebeka (23) iz Londona, majka jednog sina

Kaže da je lutala po južnom Londonu sa svojim partnerom iz Estonije, kada je ostala trudna. Shvativši da im treba stabilni dom, odlučili su da se presele u Estoniju pre nego što se njihovo dete rodi. Ali, ubrzo je, kaže, osetila da je napravila veliku grešku.

"Osećala sam se poput ptice zarobljene u kavezu. Kada je moj sin imao nekoliko nedelja, silno sam se željela da se izvučem iz svega toga. Nisam nikome rekla šta se događa ili koliko sam nesrećna. Bilo je čudno da majka sa tako malom bebom bude toliko jadna i nesrećna", ispričala je Rebeka u dokumentarcu Poslednji tabu.

Kada joj je sin imao gotovo dve godine, pozvao ju je brat i rekao da se ženi. Bio je to njen spas - put da pobegne iz situacije u kojoj se našla. Rekla je da ide na svadbu i više se nije vratila. Kaže da je to bila teška odluka, ali da se sada oseća kao da ponovo može da diše.

7 karakteristika koje dete nasleđuje samo od oca: Geni su čudo!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

"To je nekako normalno kada očevi to urade. Nisam nikada srela ženu koja je ostavila svoje dete", rekla je i dodala da u grad Talin u Estoniji dođe nekoliko puta godišnje i da ima prisan odnos sa sinom.

Natali (34) iz Njujorka, majka dečaka (4) i devojčice (6)

Ona je odlučila da napusti dom, ostavi supruga i dvoje dece nakon četiri godine braka. On je dobio puno starateljstvo nad decom.

Sve je krenulo nizbrdo kada ju je verski nastrojena porodica prisilila da se uda kada je imala 26 godina. Rekli su joj da da ne izgleda ništa posebno, nema novca, a ni posao, što je značilo da je morala da prihvati bračnu ponudu.

Znala je da je to bila velika greška još dok je hodala prema oltaru, iako je glumila spokoj i sreću. Nastavila je, kaže, da glumi život u srećnom braku i kada je rodila decu, ali zapravo je bila strašno nesrećna, osećala se prazno.

"Osećala sam se kao da mi se mozak otapa. Zaglavila sam kod kuće sa decom dok druge žene idu na posao, rade, istražuju svet. Nikome nisam rekla šta me muči, imala sam "srećno" lice", ispričala je Natali.

Nakon što je ostavila muža i decu, počela je da radi i sada je šef. Decu viđa redovno i priznaje da se u početku stidela što ih je ostavila, ali nije se osećala dovoljno dobro da bi mogla da bude dobra majka. Ljudi se čude kada im kaže da je razvedena, a deca žive s ocem.

Ana (52) je ušla u menopauzu, prihvatila starost i nastavila život: Ali onda se desila medicinska greška na koju niko nije računao!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Marija iz Amerike, majka četvoro dece

Imala je samo 20 godina kada se udala, a prvo dete rodila je u 25. godini. Od početka se trudila da bude dobra, "normalna" majka. Listala je časopise i tražila savete šta bi zapravo trebalo da radi. Uprkos svemu, duboko u sebi osećala je da to nije život za nju.

"Osećala sam kao da drugi život buja ispod moje kože", rekla je.

Prekretnica u životu verovatno je bila smrt druge ćerke koja je umrla od raka sa nepune četiri godine. Ogromna tuga nagnala ju je da se iseli iz kuće, ostavi i decu i muža.

"Osećala sam neverovatan bol dok sam se udaljavala od kuće, ali osetila sam i olakšanje, nove mogućnosti... Bila je to prava odluka za moju decu, ali i za mene jer sam sebi dopustila da otkrijem ko sam ja zapravo kao osoba. Društvo bi trebalo da shvati da je za decu i porodicu ponekad bolje da majka ode", ispričala je.

Prisetila se i reakcija okoline. Neki su joj čak govorili da bi trebalo da se steriliše jer ne zaslužuje da ima decu, prenosi Dejli mejl.

20 saveta za vaspitanje od ruskog psihologa: Neželjeno ponašanje deteta je normalna reakcija na nenormalne uslove života!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs