dečiji rođendani

Kako izgledaju dečiji rođendani u Švajcarskoj: Ove stvari ne biste pretpostavili!

500 čitateljki i čitalaca učestvovalo je u internet istraživanju na temu proslave dečijih rođendana. Jesu li organizacija i spremanje torte samo obaveze za majke?

Vaše dete & vi
Autor:
Kako izgledaju dečiji rođendani u Švajcarskoj: Ove stvari ne biste pretpostavili!
Foto: Shutterstock

Gotovo 80% roditelja smatra da je organizacija rođendana odgovornost majki. Tek kod 18% roditelja je ta odgovornost bila podeljena između njih oboje. U samo jednom slučaju je proslavu organizovao otac, a u samo jednom slučaju je za to bila zadužena profesionalna agencija.

Kada je reč o nadziranju dece na rođendanima, anketa je pokazala sledeće. Gotovo 36% majki je samo nadgledalo decu tokom proslave, a u 46% slučajeva su oba roditelja bila prisutna. U 14% slučajeva majke su imale pomoć bake i deke.

Pitanje troškova nije bilo zanemarljivo, jer je u svakom petom domaćinstvu broj novca koji se izdvaja za dečije proslave svake godine sve veći.

Deca rođena u decembru su posebna i čarobna: Naučno potvrđeno!

foto: Shutterstock

Svaka treća majka u Švajcarskoj oseća pritisak da treba da napravi najatraktivniji događaj! Gotovo 13% oseća pritisak zbog dolaska drugih članova porodice, 10% zbog očekivanja gostiju i 7% zbog svoje dece.

Omiljena destinacija za proslavu dečijih rođendana i dalje je stan ili kuća (65%) ili otvoren prostor napolju (32%). Ostala popularna mesta kod manjeg broja roditelja su igraonice, bioskopi, kuglane i jahanje.

Da li je izbor torte samo odluka majki? Kod 84% ispitanika, majke su same pravile torte, a kod 4% ispitanika je to bio posao očeva. Kupovne torte javile su se u 6% slučajeva, a u drugih 5% su bake donosile torte na proslave.

Trajanje rođendanskih proslava podeljeno je kod 70% roditelja na 3 sata, a kod kod 9% roditelja na 4 sata i duže.

Na pitanje koliko gostiju treba pozvati na rođendan, mišljenja su ostala podeljena. U svakoj drugoj porodici od važi pravilo - onoliko gostiju, koliko dete puni godina. Neke porodice dodaju još jednog ili dva gosta.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs