obavezno pročitajte

5 stvari koje morate da uradite pre planiranja trudnoće: Ovo su najvažniji koraci!

Trudnoća je razdoblje koje u životu svake žene donosi brojna pitanja i nedoumice. Pre planiranja trudnoće bi trebalo potražiti savete ginekologa

Trudnoća
Autor:
Foto: Shutterstock

Dobrim roditeljem se postaje mnogo pre rođenja vašeg deteta. Biti odgovoran roditelj znači zajedno s partnerom preduzeti sve potrebne korake kako bi vam oboma trudnoća ostala u sećanju kao najepše razdoblje.

 

Pročitajte 5 stvari koje trebate da uradite ako planirate trudnoću:

 

Poseta ginekologu

 

Prvi i pravi potez je poseta ginekologu u pratnji svog partnera. Razgovor s lekarom je najvažniji korak. Zbog toga se dobro pripremite: zapišite pitanja za koja mislite da su važna i iznesite sve svoje nedoumice. Samo ćete tako, bez ikakvih dilema biti spremni za ono što sledi.

 

Savetovanje

 

Svakako idite na savetovanje jer ono pomaže u određivanju stava o opasnosti od genetskih bolesti. Savetovanje se preporučuje svima, a posebno osobama koji su starije od 35 godina.

Telesna težina

 

Idealna telesna težina je jedan od preduslova za zdravu trudnoću. Ako je vaš BMI indeks iznad 25, ne preporučuju se drastične redukcijske dijete pre trudnoće. Potrebno je uočiti nedostatke trenutne ishrane pa se okrenuti zdravoj ishrani duži vremenski period i tek tada planirati trudnoću.

 

Uzimanje preparata

 

Pre pripreme za samu trudnoću je potrebno započeti uzimanje folne kiseline. Period koji se preporučuje je 3 meseca pre samog začeća kako bi se smanjio rizik oštećenja neuralne cevi (Oštećenja neuralne cevi su nenormalnosti mozga, kičmene moždine).

 

Stomatološki pregled

 

Mnogo žena zaboravlja da obavi kontrolni stomatološki pregled. Svakako to uradte pre planiranja trudnoće kako bi izbegli eventualne komplikacije tokom trudnoće.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs