Važno je da znate

Plakanje u trudnoći: Sve posledice po majku i bebu

Fetus počinje da oseća majčin stres već u 17. nedelji
Trudnoća
20:50h Autor:
Plakanje u trudnoći: Sve posledice po majku i bebu
Foto: Thinkstock

Trudnoća je preiod koji se ne zove uzalud drugo stanje - žene tada trpe velike hormonalne promene, koje neizostavno utiču na to kako se osećaju i ponašaju.

Tako možete da vidite trudnicu sa hirovima, ljutu trudnicu, agresivnu, ali i onu drugu krajnost - previše nežnu i osetljivu, koju možete duboko da povredite i pogledom koji ona ne smatra dobrim.

Neretko ćete čuti ženu da kaže "stalno sam plakala dok sam bila trudna" ili da je svaka sitnica mogla da ih rasplače, ali koliko je plakanje inače dobro, jer na taj način izbacujemo stres i nakupljena osećanja, toliko u trudnoći može da bude opasno, piše TheGuardian.

Naime, svaki put kada briznete u plač (suze radosnice se ne računaju), nivo stresa u vašem telu skače. A sigurno ste već čuli da stres nepovoljno utiče na bebu tokom trudnoće.

Izbacite sav stres za 1 minut: Spasite se nervoze, umirite dušu!

Naime, fetus počinje da oseća majčin stres već u 17. nedelji. Štetni efekti su brojni - nauka je pokazala da stres može da izazove opasne posledice, od oštećenja mozga ili zastoja u razvoju bebe, pa do spontanog pobačaja.

Studije su otkrile i da ako majka ima visok nivo stresa tokom trudnoće, beba može kasnije da ima nizak koeficijent inteligencije.

Naučnici ne žele da zabrinjavaju trudne žene ili one koje planiraju trudnoću, naglašavaju da je potrebno još studija kako bi se utvrdila tačna veza između plakanja i posledica po bebu, ali isto tako sugerišu da žena tokom trudnoće treba da ima zdrav i izbalansiran život.

Što se tiče posledica koje stres ostavlja na majku, iste su kao i kod žena koje nisu trudne. Više o tome pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs