Ne čekajte

Kucnuo je čas da upoznate svoju bebu: Sigurni znaci da je porođaj počeo!

Naučite da na vreme prepoznate znakove da je došao trenutak da se upoznate sa svojom bebom
Trudnoća
15:50h Autor:
Kucnuo je čas da upoznate svoju bebu: Sigurni znaci da je porođaj počeo!
Foto: Thinkstock

Mnoge trudnice nisu sigurne hoće li prepoznati prave trudove i na vreme krenuti u bolnicu, pogotovo ako im je prva trudnoća.

Ali, postoje neki rani znakovi koji pokazuju da je vreme da uzmete torbu u ruke i krenete put porodilišta:

- Bol u leđima je najčešći simptom pri porođaju. Većina žena kaže da je njihov porođaj počeo sa bolom u leđima. Ali, morate da razlikujete ovu bol od uobičajenih koji se javljaju u trudnoći.

- Druga sigurna stvar su kontrakcije ili trudovi. Kada se pripremaju za porođaj, zidovi materice se stvrdnu. Ove kontrakcije su bezbolne, pa ih većina žena i ne primeti. Pojava malo krvi i sluzi znak je da se javite lekaru, jer se ušće materice otvara i priprema za svoju ulogu.

- Učestalo mokrenje simptom je koji se javlja tokom trećeg trimestra trudnoće. Ali, kada je vreme za porođaj, osećaćete potrebu da idete u toalet, čak i ako ste malopre ispraznili bešiku, jer se beba pomera ka dole i namešta u karlici.

Ana Ivanović na mukama: Ako zatrudni, izgubiće 7 miliona evra!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Češća stolica znak je da se telo čisti i priprema za porođaj.

- Broj bebinih pokreta takođe je siguran znak da se bliži trenutak kada ćete se upoznati. Neposredno pre porođaja, kada počnu trudovi, pokreti će se usporiti.

- Pucanje vodenjaka alarm je da krenete prema bolnici. U trenutku pucanja vodenjaka i kontrakcije bi već trebalo da budu jake. Ako i nisu, čak i ako još nije termin, svejedno idite u bolnicu. Vodenjak može da pukne visoko ili nisko. Beba se razvija i raste u "kesi" ispunjenoj amniotičkom tečnošću. Ako pukne donji deo vodenjaka, iscuri puno plodove vode i to se lako primeti. Ali, ako pukne visoko, voda će curiti pomalo.

- Pravi trudovi su redovni i bolni. Telo se tako priprema za porođaj i mogu se pojavljivati kroz celu trudnoću. Sa druge strane, lažni trudnovi su neujednačeni i bezbolni. Kada kontrakcije postanu redovne i bolnije i traju duže od 30 sekundi, porođaj je počeo. Prva faza trudova može da traje satima ili danima. Ako su trudovi blagog do umerenog intenziteta i u razmaku od pet do 20 minuta, to je verovatno rana faza trudova. Ipak, pratite situaciju.

Moja žena više nije zgodna, puna je ožiljaka od carskog reza: Pismo jednog muža zapalilo internet!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs