Pitajte lekara

Odgovor našeg ginekologa: Beba se okrenula guzom, kako da se vrati u pravilan položaj pre porođaja?

Na pitanje naše čitateljke odgovorila je dr Vesna Tešić, ginekolog Doma zdravlja Jedro - MediGroup
Trudnoća
23:12h Autor:
Odgovor našeg ginekologa: Beba se okrenula guzom, kako da se vrati u pravilan položaj pre porođaja?
Foto: Thinkstock

Ukoliko vas nešto muči, postavite pitanje lekarima MediGroup-e: Doma zdravlja Bulevar, Doma zdravlja Jedro i Doma zdravlja Dr Ristić. Više o tome saznajte OVDE.

Pitanje za ginekologa:

Poštovani,

Trenutno sam u 36. nedelji trudnoće, drugoj po redu (kao i prva, i ova je od samog početka bila visokorizična zbog krvarenja i bolova u ranoj trudnoći). Beba se još u 25. nedelji okrenula glavom na dole i spustila veoma nisko. Od tada je na svakom ultrazvuku prednjačila glavica. Međutim, na redovnom UZ pre 3 dana, lekar je utvrdio da se beba okrenula guzom i po njegovim rečima "dobro nabila u karlicu". Obzirom na to da je carski rez nešto što bih želela da izbegnem, možete li mi reći kolike su realne šanse da se beba u poslednje 4 nedelje trudnoće sama ponovo postavi u pravilan položaj, i da li postoji nešto čime bih mogla da je podstaknem i pomognem joj da se okrene?

S poštovanjem,Marija

Odgovor našeg ginekologa:

Poštovana Marija, potpuno razumem vašu brigu, ali još uvek je rano da o tome mislite. Što se vas tiče, mislim da niste u mogućnosti da bilo šta promenite u vezi prednjačećeg dela ploda. Vaš akušer, kada dođe do porođaja, napraviće procenu šta je u vašem, i interesu bebe, i tako ce završiti porođaj. Vi mirno sačekajte taj srećni događaj. Sve najbolje.

dr Vesna Tešić, ginekolog Doma zdravlja Jedro - MediGroup

Napomena: Odgovori lekara nisu zamena za odlazak na pregled, dijagnozu ili terapiju, niti medicnsku konsultaciju. Isključivo su informativnog karaktera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs