Da li ste znali?

Porođaj u vodi: Sve prednosti kako za majku, tako i za bebu!

U želji da se što lakše porode, žene u Srbiji se opredeljuju za manje bolan porođaj - u kadi
Trudnoća
16:40h Autor:
Porođaj u vodi: Sve prednosti kako za majku, tako i za bebu!
Foto: Profimedia

U želji da se što lakše i prirodnije porode, žene sve češće same odlučuju kako će njihovo dete doći na svet. Porođaj u vodi, odnosno u specijalnoj kadi, postaje sve popularniji i, mada nije potpuno bezbolan, znatno olakšava porođaj i oporavak.

Ma koliko da su ih prethodnice ubeđivale da ne boli mnogo, teško da koja žena može da se pohvali time da na klasičnom porođaju nije ništa osetila i da je to bilo kao „rukom odneseno“. Uglavnom se bol pri ovom iskustvu opisuje rečima „da ti oči ispadnu“ ili „jedva sam čekala da se završi“ ili nešto slično.

Naravno, ovo ne važi za carski rez ili najnoviju varijantu sa epiduralnom anestezijom, odnosno potpuno bezbolni porođaj. Ma koliko da je u savremenom svetu neshvatljivo da porođaj boli i ma koliko epiduralna anestezija potpuno uobičajena, kod nas se ovo retko primenjuje.

Sam čin porođaja može da se obavi u vodi, ali i ne mora ukoliko to porodilja ne želi.

To bebi ne može nikako da škodi, jer ona iz plodove vode, iz tople i vlažne sredine prelazi u veoma slično okruženje – u toplu vodu. U vodi može i da se preseče pupčana vrpca, majka izađe iz kade i potom se izbaci posteljica.

Savet jedne mame: Kad ljudi čuju da ste se porodili, pa pojure da vide bebu!

Francuski ginekolog Mišel Odent popularizovao je ovaj način donošenja bebe na svet u Evropi sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, nakon što je utvrdio da je sedenje žena tokom trudova u plastičnom dečjem bazenu postavljenom u jednoj pariskoj bolnici smanjilo potrebu za tabletama protiv bolova.

Do prvog porođaja u vodi došlo je sasvim slučajno. Odent je ubrzo uvideo prednosti porođaja u kadi, kako za majke, tako i za novorođenčad.

Porođaji u vodi su postali praksa 1993. godine, kada je Velika Britanija objavila izveštaj u kojem se preporučuje da porođaji u vodi postanu dostupni u svim jedinicama za porođaje u zemlji.

Žene koje nastanjuju područje Južnog Pacifika već generacijama rađaju u morskoj vodi, a u tim krajevima voda se oduvek koristila kao sredstvo protiv bolova.

Studija koju su sproveli australijski naučnici Bolnice „Dandenong“ u Melburnu, u fokusu je imala nekoliko načina porođaja i njegove uticaje na majke i njihove potomke.

Porođajne poze su bile različite, od klečećih, čučećih, ležećih postrance, u polu-sedećem položaju, pa sve do korišćenja stola za rađanje i naravno porođaja u vodi.

Bez fotošopa i cenzure: Žena pokazala kako stvarno izgleda telo posle porođaja! (FOTO, VIDEO)

Uporedivši porođaj u kadi i porođaj na stolu, naučnici su zaključili da je klasični porođaj izazvao dvostruko veći bol i krvarenje nakon porođaja. Nije bilo velike razlike u perinealnim traumama i krvarenjima nakon porođaja između žena koje su rodile u vodi i onih koje su rodile u polusedećem položaju, koji je najčešći položaj pri rađanju u Australiji. Međutim, deca rođena u vodi su imala bolju ocenu na rođenju.

I naučnike u Švajcarskoj intrigirala je ista tema. Njihova studija obuhvatila je 7.508 porođaja u klinici za akušerstvo i ginekologiju u Cirihu, koji su se dogodili između 1991, kada je uveden porođaj u vodi i 1997. godine.

Analiza je pokazala da je epiziotomija kod porođaja u vodi urađena u svega 12,8 odsto slučajeva, u 27,7 odsto kod porođaja na stolici, te čak u 35,4 odsto porođaja na stolu. Takođe, najmanji gubitak krvi je primećen kod porođaja u vodi.

Osim toga, pe-ha vrednost arterijske krvi iz pupčane krvi kao i Apgar ocene nakon pet i nakon 10 minuta, bile su znatno veće kod porođaja u vodi.

Infekcije beba bile su ujednačene prisutnosti kod svih načina porođaja. Nije zabeležen nijedan slučaj aspiracije vode, niti bilo kakve komplikacije kod majke ili deteta, koje bi mogle da budu dovedene u vezu sa vodom.Sam porođaj u vodi, odnosno u kadi nije potpuno bezbolan

Porođaj u vodi osmislio je 1970. godine u Rusiji Igor Tjarkovski, graditelj brodova. Izučavao je terapeutska dejstva vode i došao je na ideju da pomogne ženama na porođaju, tako što će napraviti specijalnu kadu.

Porodila se u snu: Beba jedva preživela! (FOTO)

Porođaj u vodi

Sam porođaj u vodi, odnosno u kadi nije potpuno bezbolan, ali značajno smanjuje doživljaj bola. Inače, porođaj traje od osam do 12 sati, a porodilja u kadi sme da provede najviše dva sata. Planirano je da žena bude u vodi u fazi najvećih bolova, kada je otvorena pet centimetara.

Voda opušta, i uz hidromasažu smanjuje doživljaj bola, a povećava efikasnost kontrakcija.

Boravak u vodi razmekšava tkiva međice i time se smanjuje mogućnost povreda pri porođaju.

U kadi postoje specijalni termostati i grejači koji regulišu da temperatura vode bude oko 37 stepeni. Kada se pre svake upotrebe pere i dezinfikuje, a s njene površine uzimaju se i kontrolni brisevi da bi se sprečile infekcije.

Inače, neka istraživanja su pokazala da je veća verovatnoća za infekcijama pri klasičnom, nego pri „vodenom“ porođaju.

Kako protiče prvih sat i 10 minuta po dolasku bebe na svet: Dirljivi trenuci!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs