Male tajne

10 fascinantnih tajni trudnog tela

Otkrivamo neverovatne činjenice koje trudnoću upravo i čine - pravim čudom
Trudnoća 17.07.2013. - 13:19h
Foto: Shutterstock

Nema idealne trudnoće, pa se tako tokom tog razdoblja žene udebljaju, muče ih otečeni zglobovi, imaju potrebu za učestalim mokrenjem, a mnoge trudnice pate i od zatvora ili mučnine. Sa svih strana čujemo uglavnom priče o problemima koji se javljaju tokom trudnoće. No, često zaboravljamo na neverovatne činjenice koje trudnoću upravo i čine – pravim čudom. Donosimo 10 fascinantnih dokaza koji to i potvrđuju.

 

1. Težina maternice poveća se do 500 puta
Da li ste znali da se maternica, odnosno, njena težina tokom trudnoće poveća čak 500 puta više od normalne, dok se nakon porodjaja ponovo vraća na svoju prvobitnu meru? Žensko telo je zaista nešto neverovatno, zar ne? 

2. Trudnicama raste srce
Tokom trudnoće srčani mišić poraste. Srce buduće majke kuca brže i jače zbog povećane količine krvi u njenom telu. A, ta količina poveća se čak i do 50 odsto.

3. Omekšavaju se ligamenti oko maternice
Kako bi se pripremilo za sam čin porodjaja, ženino telo tokom trudnoće proizvodi hormon relaksin koji omekšava ligamente koji podupiru maternicu. Upravo to pomaže novorođenčetu da prođe kroz karlicu prilikom porodjaja. 

4. Kosa postaje bujnija
Trudnice obično imaju bujniju kosu, ali to ne znači da je iznenada počela da im brže raste. Razlog za to je velika količina ženskog hormona estrogena, pa stoga kosa opada puno manje nego inače. No, zato se pose porodjaja situacija potpuno menja i mnoge novopečene majke u strahu gledaju kako im se kosa naglo proređuje. Ipak, nema razloga za strah, jer opada ona količina kose kojoj estrogen to nije dozvolio tokom trudnoće. 

5. Stopalo može postati veće za jedan broj
Zahvaljujući hormonu relaksinu u trudnoći jako omekšaju ligamenti koji, zbog naglog povećanja telesne težine trudnice, počinju da otiču. Time se neretko i veličina stopala poveća za jedan ceo broj, pa odjednom ne možete da obujete svoje stare cipele. Međutim, nakon porodjaja, veličina će se najverovatnije vratiti u normalu, tako da ne morate da bacate svoje stare cipele.

6. Naglo izoštren njuh
U trudnoći se ženama izoštri njuh do te mere da mogu da osete razne mirise koje niko drugi ne primećuje. Zato, budite uvereni da im ništa što ima bilo kakve veze sa mirisom neće promaći. Te supermoći trudnica, takođe, dobija zahvaljujući hormonima koji su aktivni u tom razdoblju.

7. Žene višeg rasta češće dobijaju blizance
Ovo će možda zvučati poput nekakvog narodnog verovanja, međutim, prema jednom američkom istraživanju otkriveno je kako je kod žena višeg rasta veća verovatnost da će začeti blizance. 

8. Želja za ludim prehrambenim kombinacijama
Lude prehrambene trudničke kombinacije, poput sladoleda i kiselih krastavaca, večna su enigma i dosad još niko nije uspeo da otkrije šta uzrokuje želju za prilično nespojivim ukusima. Ipak, žudnja za ledenom poslasticom, kiselinom ili, pak, solju sasvim je jasan pokazatelj da organizam traži neke hranjive sastojke i elemente koji mu nedostaju. 

9. Hrana najpre odlazi bebi pa onda mami
Hrana koju trudnica jede, u njenom telu najpre opskrbljuje bebu, pa tek onda buduću majku. Čak i ako preskočite poneki obrok, vaše telo će poslati bebi hranjive materije. No, to je ujedno i još jedan dobar razlog zbog čega je toliko važno da se redovno i zdravo hranite. 

10. I budući očevi se osećaju kao trudnice
Neki muževi toliko intenzivno saosećaju sa svojim trudnim suprugama da, čak, dobijaju neke trudničke simptome, od mučnine, natečenog trbuha, pa čak i do fantomskih trudova. Ta je pojava poznata kao couvade sindrom, stoga trudnice, za svaki slučaj nabavite dovoljno sladoleda i kiselih krastavaca.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...