Trudnice, lepo spavajte

9 saveta za kvalitetan san u trudnoći

Kako bez sna nema dobrog zdravlja, svim trudnicama donosimo kratak vodič za što kvalitetniji san
Trudnoća 17.07.2013. - 12:50h
Foto: Shutterstock

Mirno i kvalitetno prespavana noć podjednako je važna i za majku, i za bebu u stomaku. Osim udobnosti jastuka i kreveta, otkrivamo na šta bi trudnice trebalo da obrate pažnju kako bi što udobnije prespavale noć. 

1. U trećem tromesečju, trudnicama se savetuje da spavaju na levoj strani kako bi obezbedile najbolji protok krvi do fetusa, materice i bubrega. Ne preporučuje se spavanje na leđima duže vreme. 

2. Unošenje vode i drugih tečnosti je poželjno tokom celog dana, ali bi trebalo da ga izbegavate pred spavanje. Češći odlasci u kupatilo tokom noći dodatno bi poremetili san. 

3. Trudnicama koje imaju problem sa gorušicom, savetuje se spavanje sa podignutim jastukom. Osim toga, ljuta hrana, kisela (kao što su jela od paradajiza), kao i pržena hrana prouzrokuju gorušicu, te se savetuje njihovo izbegavanje. 

4. Redovno vežbanje pomaže da ostanete zdrav, poboljšava cirkulaciju i smanjuje grčeve u nogama, te samim tim poboljšava i kvalitet sna. 

5. Kako biste izbegle mučninu, a sačuvale osećaj sitosti tokom dana, probajte sa češćim unošenjem laganih grickalica, kao što su, recimo, krekeri. Izbegavajte preobilne obroke. 

6. Posebni jastuci i dušeci namenjeni trudnicama mogu biti od pomoći. Takođe, probajte sa podupiranjem jastuka iza leđa. Osim toga, bitno je da vam bude udobno u spavaćici, stoga birajte što komotniju (široka majica je možda i najbolji izbor)

7. Dremanje vam može pomoći. Pojedina istraživanja su pokazala da 51 odsto trudnica odrema najmanje jedan radni dan nedeljno, a vikend 60 odsto. 

8. Naučite da se opustite uz pomoć tehnika opuštanja i disanja, naročito kada krenu kontrakcije. Tuš i topla kupka pred spavanje mogu biti od koristi. Takođe, prelistajte časopis ili omiljenju knjigu pod prigušenim svetlom lampe. Pomoći će vam da brže utonete u san.

9. Najzad, ako vaša nesanica potraje, porazgovarajte sa lekarom.

Nakon rođenja bebe, majkama se često poremeti san, naročito ukoliko se beba češće budi noću. Savetuje se da pokušavaju da spavaju u vreme kada i njihov mališan spava. Osim toga, poželjno je da majke imeju sa nekim da podele brigu o bebi tokom noći, kako bi uspele da ostvare dovoljno sna neophodnog za normalno funkcionisanje. Kvalitetan san je majkama neophodan zbog zdravlja, normalnog funkcionisanja, vitalnosti i prikupljanja energije za naredni dan.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...