Bez brige

5 načina na koje vaše telo postaje bolje u srednjim godinama!

S godinama nestaje zavisnost od toga kako izgledate, pa vam ostaje više energije za ono što vam zaista hrani dušu, objašnjava dr Kristin Nortup
Lepi & Zdravi
20:26h
5 načina na koje vaše telo postaje bolje u srednjim godinama!
Foto: Shutterstock

Starenje i zrelost dve su sasvim različite stvari. Zato oni koji ulaze u tridesete i četrdesete nemaju razloga da se brinu jer ulaze u razdoblje kad neke telesne sposobnosti postaju bolje.

Manje nesnosnih bolestiZnate da grip najteže pogađa najmlađe i najstarije? Da, vaš imunološki sistem će vremenom oslabiti, ali stručnjaci kažu da ćete u tridesetim i četrdesetim imati mir. "Vremenom smo skladištili više različitih vrsta antitela u ono što bismo mogli da nazovemo našom memorijom antitela", objašnjava dr Roksen Sukol (Roxanne Sukol), doktorka na Wellness Cleveland Clinic Institutu. Godinama kasnije, kad smo ponovo izloženi istom virusu ili nekom sličnom, naša antitela postaju moćan alat koji sprečava novu infekciju, bilo u celosti ili delimično", dodala je.

Veća izdržljivost

Zanimljivo je da mnoge najbolje atletičarke velike pobede postižu u tridesetim godinama. U skladu sa tim, jedno istraživanje je pokazalo da su naši organi na vrhuncu oko 35. godine. Žena tad ima sposobnost da najefikasnije koristi snagu i energiju (hranu), posebno telesnu masnoću. Ako i niste profesionalni sportista, stručnjaci vas podstiču da se posvetite sportu u četrdesetim. U stvari, jedna nedavna studija pokazala je da su među rekreativnim trkačima maratona i polumaratona, rezultati gotovo identični za starosne grupe od 20 do 49 godina. "Toliko toga je posledica mentalne snage", kaže dr Kristin Nortup (Christiane Northrup), autorka knjige "Ženska tela, ženska mudrost". "Većinom, u ranim dvadesetim ne testiramo sve svoje sposobnosti, tako da stvarno ne znamo šta sve možemo. Ali sada možete da iskoristite one duboke, unutrašnje resurse", dodala je.

OVDE pogledajte kakva vas starost očekuje prema horoskopu.

Veće seksualno zadovoljstvoPomak u ravnoteži seksualnih hormona u četrdesetim godinama može, zapravo, da poveća seksualni nagon i sposobnost da doživite orgazme. Osim toga, sad se osećate ugodnije u vlastitom telu, obično imate veće poverenje u partnera, možete da iskoristite iskustvo i znate suptilnije načine kako da postignete zadovoljstvo tokom seksa. Zbog svega toga je sposobnost postizanja orgazma veća, što znači da je i pojačan seksualni užitak. Jedna američka studija pokazala je da je samo 61 odsto žena starosnog uzrasta od 18 do 24 godine iskusilo orgazam tokom poslednjeg seksualnog odnosa, u poređenju sa 65 osdto žena u tridesetim i neverovatnih 70 odsto žena u četrdesetim i pedesetim godinama života. OVDE pročitajte četiri saveta za bolji seksualni život nakon pedesete.

Manje ulepšavanja

U srednjim godinama nemate toliko problema sa nečistom kožom i masnim temenom, pa zbog svega toga manje vremena trošite na sređivanje. Vlasište proizvodi manje ulja, tako da ne morate da perete kosu tako često. Zahvaljujući nižem nivou estrogena, sporiji je i rast dlačica, pa brijanje i depilacija nisu tako česti. Kako se nivo hormona stabilizuje, mnoge žene primećuju da imaju čistiju kožu. I na kraju, u srednjim godinama postajemo zadovoljniji svojim izgledom i sigurniji u sebe.

Manje stresaTelesna reakcija na stres nikad se ne menja, ali spisak onoga što će vas uznemiriti vremenom postaje sve kraći. S godinama mnoge stvari prihvatamo puno mirnije. Osim toga, kako vreme prolazi, raste i samopouzdanje s obzirom na izgled, odnose sa drugima, karijeru i ​​životne izbore. Dr Northrup objašnjava: "Nestaje zavisnost od toga kako izgledate, pa vam ostaje više energije za ono što vam zaista hrani dušu".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs