Nova studija

Prirodno je ipak najbolje: Carski rez može da promeni DNK deteta!

Ovo je sve češća metoda, iako izaziva brojne bolesti, a potvrđeno je čak i da menja određene gene kod potomstva
Trudnoća 09.07.2014. - 19:23h
Foto: Shutterstock

Da li znate da se u Kini čak 50 odsto dece rađa carskim rezom? Čini se da ova metoda porođaja postaje sve popularnija, iako carski rez, osim za majku, može biti vrlo opasan i za dete.

 

Iako je naučno dokazano da se na taj način povećava rizik za nastanak dijabetesa tipa 1, gojaznosti, bolesti disajnih puteva kod novorođenčeta i depresije porodilje, izbor za metodu porođaja sve češće pada na carski rez.

 

Profesor molekularne biologije sa švedskog Instituta Karolinska, Tomas Ekstrom, sproveo je jedno istraživanje kako bi uporedio nivo metilacije DNK kod 18 beba rođenih carskim rezom i 25 rođenih vaginalnim putem.

 

Sve o proceduri, prednostima i manama carskog reza, pročitajte OVDE.

 

Metilacija je prirodni kontrolni mehanizam koji reguliše aktivnost gena, a na nju utiču spoljašni faktori kao što je porođaj, pa mogu čak i promeniti sam DNK. Nivo DNK metilacije bila je viša kod dece rođene carskim rezom u odnosu na one rođene vaginalnim putem.

 

To znači da carski rez može promeniti DNK novorođenčeta!

 

Profesor Ekstrom je ove promene uočio u čak 350 delova DNK, a među njima i u područjima koja utiču na imuni sistem. Još uvek se ne zna da li su ove promene trajne ili samo privremene.

 

Kako debljina majke utiče na gojaznost deteta, saznajte OVDE.

 

"Tokom vaginalnog porođaja dete doživi pozitivan stres koji ga pripremi za dolazak na svet. Kod carskog reza ne aktivira se detetov odbrambeni sistem, što bi moglo objasniti promene u lancu DNK" - objašnjava koautor studije, profesor Majkl Norman.

 

Profesor Tomas Ekstrom smatra da je još uvek prerano za konkretne zaključke:

 

"Promene na DNK mogu biti privremene ili trajne, a za konkretne zaključke je ipak prerano. Međutim, zabrinjavajuće je to što se takve promene prenose samo na potomstvo i mogu ovaj problem učiniti problemom budućih generacija - istakao je autor istraživanja.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...