Kukuruz je namirnica koja se može da se priprema na mnogo načina. Osim brašna kao sastavnog dela raznih vrsta testa, ovaj žuti plod je neizostavan deo variva, salata i umaka.
Međutim, osim prijatnog i blagog ukusa, kukuruz ima vrlo bogata nutritivna svojstva:
- šoljica kuvanog kukuruza sadrži svega 124 kalorije, što znači da ova namirnica može da bude odličan saveznik u borbi protiv neželjenih kilograma;
- kukuruz ne sadrži holesterol i ima vrlo malu količinu zasićenih masnoća;
- sadrži velike količine gvožđa i vlakana, folne kiseline, kao i vitamina C, B6 i B9;
- kuvani kukuruz sadrži vrlo malu količinu soli.
Zdravstvene koristi:
Kukuruz je savršen dodatak jelima i salatama, a ako želite da maksimalno uživate u njegovom ukusu, donosimo najbolji recept za kuvani kukuruz.
Sastojci: kukuruz šećerac u klipu, 100 g putera, so, voda
Kukuruz je namirnica bogata proteinima, a OVDE saznajte koje još povrće ima snagu mesa.
Priprema: 1. U duboki lonac ulijte toliko vode da prekrije više od polovine, dobro je posolite i ostavite da provri.
2. Klipove kukuruza ogulite i operite i ubacite ih u kipuću vodu.
3. Kuvajte ih maksimalno 25 minuta i ostavite ih u toploj vodi do posluživanja.
Posluživanje: Topli kukuruz dodatno posolite po želji i klip namažite s malo putera.