obratite pažnju

9 ZNAKOVA UPOZORENJA DA VAŠ PAS TRAŽI POMOĆ: Evo kako da prepoznate da trpi bolove!

Ako primetite ove znakove kod vašeg psa, bitno je znati da nikako ne pokušavate sami da ga lečite. Mnogi lekovi za kućne ljubimce mogu biti vrlo opasni ako se uzimaju bez saveta veterinara.

Ljubimci
Autor:
Foto: Shutterstock

Kada ih nešto muči ili boli, psi često, kako se kaže, pate u tišini. Teško je prepoznati da li vašeg kućnog ljubimca muči neka bol, bilo od povrede ili zdravstvenog problema koji nije lako uočljiv, jer psi ne govore.

Međutim, postoji više znakova, više i manje očiglednih, koji mogu ukazivati na to da psa nešto boli.

Ovo su znakovi, odnosno promene u ponašanju psa, koje mogu ukazivati na to da mu je potrebna pomoć.

Asocijalno ili agresivno ponašanje

Pas može prestati da vas dočekuje na vratima, može da izbegava kontakt ili čak postane agresivan. Ako se vaš pas krije ili se ponaša asocijalno, to može biti pokazatelj da ga nešto boli. Svaka primetna promena u ponašanju može biti razlog za uzbunu i odlazak veterinaru.

Promene u navikama jedenja, pijenja i spavanja

Psi koje nešto boli često više spavaju - na taj način možda pokušavaju da ozdrave ili im je teško da se kreću i budu aktivni.

Gubitak apetita i vidljiva razlika u količini vode koju popiju takođe su uobičajeni simptomi. Poteškoće kod jedenja, naročito suve hrane i tvrdih zalogaja mogu ukazati na zubobolju i dentalne probleme.

pas
foto: Shutterstock

Češći glasovi

Previše cviljenja, režanja, mumljanja, pa čak i zavijanja mogu biti znakovi da sa psom nešto nije u redu.

Preterano lizanje

Ako pas neprestano liže šape, vrlo verovatno na taj način pokušava da se umiri. Kada psa nešto boli, njegov prvi instinkt jeste da se čisti i sanira ranu tako što će je lizati. Ogrebotine su očiglednije, međutim ponekad bol može biti i unutrašnja.

pas
foto: Shutterstock

Teško dahtanje ili promenjeno disanje

Dahtanje je kod pasa normalno. Međutim, pas koji jako dahće iako nije bio fizički aktivan je znak upozorenja. Takođe, pliće disanje može biti znak da psa boli kada pokuša da udahne.

Problemi s pokretljivošću

Ukočenost i šepanje dva su očigledna znaka da psa nešto boli, često su posledica povrede, bolnih šapa ili čak artritisa. Pas može pokazati bezvoljnost da ide po stepenicama ili je sporiji kad se penje. To se može manifestovati i kao smanjeno interesovanje za fizičkom aktivnošću ili pas nije aktivan kao inače.

Ši cu, pas, kuče, kućni ljubimac
foto: Shuterstock

Znakovi uznemirenosti

Nemirno ponašanje je pokazatelj bolova kod pasa. Ako neprestano korača napred-nazad, teško mu je da se udobno smesti ili spava puno manje, može biti reč o nekom zdravstvenom problemu.

Promene na telu i u držanju

Oticanje šapa, nogu i lica znak je boli koja može biti uzrokovana upalom, infekcijom ili čak rakom. Kada ih nešto boli, neki psi imaju vrlo ukočen i pogrbljen stav, dok drugi zauzimaju položaj s prednjim nogama na tlu i zadnjicom u vazduhu. Psi često zauzimaju takozvani položaj "molitve" kada pate od bolova u stomaku jer im takva poza omogućuje rastezanje tog dela tela.

Pas se trese ili drhti

Drhtanje nije samo znak da je psu hladno ili da stari. Pas koji se trese ili drhti može biti znak da ga nešto boli, ili čak simptom nečeg ozbiljnijeg poput trovanja, pankreatitisa ili bolesti bubrega.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...