istraživanje otkrilo

NAUČNA POTVRDA: Psi mogu biti ljubomorni, evo kako je iskazuju!

Psi mogu biti ljubomorni kada je vlasnik pažljiv prema drugim psima, tvrde naučnici

Ljubimci
Autor:
NAUČNA POTVRDA: Psi mogu biti ljubomorni, evo kako je iskazuju!
Foto: Shutterstock

Vlasnici kućnih ljubimaca verovatno su se susreli sa situacijom da njihov pas iskazuje emocije poput ljubomore ukoliko primeti da mazite drugog psa.

Jedno naučno istraživanje je sada otkrilo da psi zaista mogu biti ljubomorni jer drugog psa doživljavaju kao svog rivala ako mu njihov vlasnik pruža pažnju. Naime, studija je obuhvatila 18 pasa i njihovih vlasnika koji su smešteni u sobu u kojoj su bili ili cilindar od flisa ili pas igračka. Ljubimci koji su bili na povodcu videli su kako njihov vlasnik mazi njihovog "suparnika, nakon čega he uzmeđu njih stavljen ekran. Tada su naučnici posmatrali ponašanje pasa, pa su videli kako su psi jako stezali povodac iskazujući na taj način ljubomoru, poput režanja ili uznemirenosti.

"Želeli smo detaljnije da proučimo takvo ponašanje kako bismo utvrdili da li mogu psi, poput ljudi, mentalno predočiti situaciju koja izaziva ljubomoru, izjavila je glavna autorka studije Amalia Bastos sa Univerziteta u Auklandu.

Naučnike zanima proučavanje ljubomore kod životinja jer je ona povezana sa samosvesnošću.

Ši cu, pas, kuče, kućni ljubimac
foto: Shuterstock

Ovi rezultati podupiru tvrdnje da psi iskazuju ljubomorno ponašanje. Oni takođe daju prve dokaze da si psi mentalno mogu predočiti društvene interakcije koje izazivaju ljubomoru, kaže Bastos.

Potrebno je još punonaučnog rada kako bi se utvrdio osećaj sličnosti između čovekovog uma i uma drugih životinja, naročito kada je reč o razumevanju prirode emocionalnih iskustava neljudskih životinja.

Prerano je za reći da li psi doživljavaju ljubomoru na isti način kao i ljudi, ali sada je jasno da reaguju na situacije koje izazivaju ljubomoru, čak i kada se one događaju izvan njihovog okruženja, dodaje autorka studije objavljene u časopisu Psychological Science.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs