Mihail Labkovski

NAJPRIZNATIJI RUSKI PSIHOLOG TVRDI: Ovako se dobija , a ovako gubi ŽIVOTNA SNAGA!

Prestižni magazin "Forbs" prepoznao ga je kao veoma uticajnog psihologa današnjice.

Zanimljivosti
Autor:
NAJPRIZNATIJI RUSKI PSIHOLOG TVRDI: Ovako se dobija , a ovako gubi ŽIVOTNA SNAGA!
Foto: Shutterstock

Opisao je 29 situacija u kojima gubimo životnu snagu, ali i kada je dobijamo. U svojoj aktivnoj, više od 30 godina dugoj karijeri, održao je veliki broj predavanja u Rusiji i svetu, a njegov Jutjub kanal je veoma gledan i broji stotine hiljada pratilaca. Mihail Labkovski, čuveni ruski psiholog, pisac, pravnik i voditelj, rođen je u Moskvi 1961. godine. Prestižni magazin "Forbs" prepoznao ga je kao veoma uticajnog psihologa današnjice. Svi znamo kako nas neke naše svakodnevne situacije iscrpe, a ovaj čuveni ruski psiholog nam je potvrdio kojih to stvari treba da se klonimo… Kada gubimo snagu: Govorimo "da" dok želimo da kažemo "ne". Osmehujemo se, umesto da plačemo. Ne odmaramo se. Teramo sebe da istrpimo još malo, umesto da se zapitamo: "Za čije babe zdravlje ja to tolerišem?" Uvredimo se, umesto da kažemo šta nam smeta. Ne bavimo se svojim poslom.

Neko nam nije zanimljiv a mi iz nekih umišljenih razloga nastavljamo da komuniciramo sa njim. Boravimo pored ljudi koji sve vide sa negativne strane. Stalno pričamo o politici, računima, gužvi u saobraćaju itd. Ogovaramo. Često i sa mnogo emocija pričamo o tome kako drugi žive. Radimo nezanimljiv, dosadan posao. Bojimo se. Čekamo da neko dođe i promeni naš život (Deda Mraz, princ na belom konju, Rokfeler). Kritikujemo sebe, smatrajući se bezvrednim, nesposobnim, nesrećnim. Snagu dobijamo kada: Upoznajemo nove ljude. Stičemo nova znanja. Putujemo. Prevazilazimo svoje strahove. Probamo nešto novo. Šetamo (tu ne spadaju odlasci na posao ili u prodavnicu, već šetnje bez cilja i radi uživanja). Bavimo se stvaralaštvom. Družimo se sa prijatnim ljudima.

Provodimo vreme sa ljudima koji nas podržavaju i veruju u nas. Bavimo se svojim telom (bilo koja fizička aktivnost, sauna, bazen). Raščišćavamo fizički prostor (setite se kako se osećate drugačije u preuređenoj sobi). Rašćišćavamo emocionalni prostor (setite se kako ste se osećali drugačije kada ste nekom uspeli da oprostite i kažete zbogom). Govorimo "ne" kada želimo da kažemo "ne" i govorimo "da" kada želimo da kažemo "da".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs