Istraživanja pokazala

Jedina životinja koja dokazano prenosi korona virus na čoveka!

Zbog ovog otkrića Danska je prvobitno najavila ubijanje 17 miliona jedinki ove životinjice

Ljubimci
Autor:
Jedina životinja koja dokazano prenosi korona virus na čoveka!
Foto: Shutterstock

Puno se raspravljalo o tome kako je virus kovid 19 prešao na ljude. U raspravi su pominjane neke životinje tipične za kinesko podneblje, a stiglo se i do teme da li kućni ljubimci poput pasa, mačaka i ptica mogu da nam prenesu zarazu.

Iako neke životinje mogu da se zaraze korona virusom, za sada su naučnici za samo jednu uspeli da dokažu da može infekciju da prenese na ljude. U pitanju su kanadske kune (vizoni).

Profesor Džon Bel sa Oksforda siguran: Evo kada i kako će se završiti pandemija korona virusa!

foto: Shutterstock

Veza prenošenja virusa sa kune na čoveka je otkrivena u Danskoj, gde se kune masovno koriste za dobijanje krzna. Danske vlasti izazvale su bes širom sveta da će zbog ovog naučnog dokaza ubiti oko 17 miliona vizona koji se uzgajaju u ovoj zemlji zbog rizika od zaražavanja ljudi. Nakon burnih reakcija, povukli su odluku, ali nisu u potpunosti isključili ovu mogućnost u budućnosti.

Naučnici su objasnili da vizoni ne izazivaju teške forme bolesti kada ih prenesu na čoveka, ali je problem što on mutira kod ovog domaćina, a upravo su mutacije ono što bi moglo da osujeti efikasnost vakcina protiv korona virusa na kojima se trenutno intenzivno radi širom sveta.

Za sledeće 4 vrste životinja dokazano je da mogu da obole od korona virusa (preko vlasnika), ali ih NE prenose na čoveka:

  • Divlje mačke (lavovi i tigrovi)
  • Psi i mačke
  • Hrčak
  • Tvor

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs