NAJLEPŠA ŽENA SVETA

Ona je bila prva Mis sveta, a ovim potezom je šokirala sve: Umesto slave doživela veliku osudu javnosti i crkve! (FOTO)

19. aprila 1951. godine u Londonu je održano prvo takmičenje za Mis sveta

Zanimljivosti
12:45h Autor:
Ona je bila prva Mis sveta, a ovim potezom je šokirala sve: Umesto slave doživela veliku osudu javnosti i crkve! (FOTO)
Foto: Printscreen Twitter / Loudspeaker

Izbor za Mis sveta osnovao je tv voditelj Erik Morli 1951. u Velikoj Britaniji, a od njegove smrti 2000. njegova supruga, Džulija Morli, vrši dužnosti kopredsednika takmičenja.

Ono je danas najprestižnije takmičenje, ali kada je tradicija započeta izazvala je veliki skandal. Te 1951. godine kada je prvi put organizovan zamišljen je kao jednokratan događaj - Festival bikinija, povezan sa Festivalom Britanije koji se održavao u isto vreme. Cilj takmičenja bila je promocija ovih kupaćih kostima i, očekivano, privuklo je veliku pažnju javnosti.

Takmičilo se 27 devojaka. Čak 21 bila je iz Britanije (pravilo da svaka država šalje samo jednu prestavnicu uvedeno je kasnije), ali je na kraju ipak pobedila Kiki Hakanson iz Švedske.

Šala je skupo koštala: Ovako je glasio vic o Titu zbog kojeg je 22-godišnja novinarka završila na Golom otoku!

Ona je tada imala 22 godine i izgledala je prelepo. Ono što je šokiralo čitavu javnost je način na koji je primila titulu. Nime, dok je dobijala priznanje za najlepšu devojku sveta bila je obučena u bikini i sve do danas jedina je misica koja je titulu primila u bikiniju.

Umesto velike slave koju je očekivala, usledili su samo negativni komentari i velika osuda javnosti.

Zbog ovog poteza (koji su od nje zahtevali organizatori takmičenja) umesto slave, Kiki je doživela prilično neugodna iskustva – papa je bacio na nju anatemu, a neke države sa rigoroznim religijskim normama su joj zabranile ulazak.

Mohamed (35) se oženio sa Iris (80): Čim sam je ugledao, znao sam da je to prava ljubav! (FOTO)

Bikiniji su takmičenju doneli jako negativan publicitet da su već sledeće godine zabranjeni. Umesto toga, devojke su šetale u zatvorenijim kupaćim kostimima.

Tek decenijama kasnije bikiniji su ponovo dozvoljeni, ali je Kiki ostala jedina misica ikada koja je titulu primila noseći ih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs