pogledajte, KAO IZ BAJKE SU

6 najlepših mostova na svetu: Spektakularni i fascinantni, sam pogled na njih oduzima dah! (FOTO)


Od mostova impresivnih dimenzija koji ponosno nose titulu najlepših, pa sve do onih koji nas zadivljuju svojim neobičnim izgledom, predstavljamo vam najlepše mostove na svetu

Zanimljivosti
11:08h Autor:
6 najlepših mostova na svetu: Spektakularni i fascinantni, sam pogled na njih oduzima dah! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Mostovi povezuju gradove, države i uopšte svet. Vekovima predstavljaju simbol spajaja i udruživanja, ali takođe na neki način su i obeležje i statusni simbol grada.

Mi vam donosimo listu mostova koji svojim izgledom jednostavno fasciniraju.

Most Biksbi -Kalifornija

Završen 1932. godine, most Biksbi je jedan od najviših betonskih mostova na jednom prostoru na svetu. Spaja dubinu od 80 metara, a sa njega puca savršen pogled na Tihi okean. Neverovatno i fascinantno izgleda, uverite se!

foto: Shutterstock

Vijadukt de Millau, Francuska

Visok je 343 metra, te drži rekord kao najviši most planete, a viši je čak i za 19 metara od Ajfelovog tornja. Mnogi koji su prešli ovaj most poredili su ga sa šetnjom iznad oblaka, a minimalistički dizajn sjajno se uklapa u zelenu dolinu koju povezuje.

foto: Shutterstock

Đavolji most, Nemačka

Sagrađen je tako da sa svojim odsjajem u vodi formira pun krug. Ime duguje praznoverju iz prošlosti, jer se za mostove koji deluju kao da prkose gravitaciji verovalo da može da ih sagradi jedino demon.

Prema narodnim pričama, takvi mostovi su mogli da nastanu i kao posledica saveza ljudi i natprirodnih bića, koja bi zauzvrat tražila dušu ili dete osobe koja zatraži njegovu izgradnju.

Izgrađen je od kamena dovezenog iz udaljenih kamenoloma u nemačkim planinama, a kao jedna od zanimljivosti jeste ta što nisu korišćeni lokalni materijali. Teško je naći nešto romantičnije od šetnje ovim nemačkim mostom.

foto: Shutterstock

Bruklinski most, SAD

Čuveni američki most daje fantastičan pogled na Veliku jabuku i ko god da dođe u Njujork poželi da prošeta ovim mostom koji povezuje Bruklin i Menhetn.

foto: Shutterstock

Karlov most, Češka

Ovaj most se nalazi u prestonici Češke i drugi je najstariji most u Češkoj.

Most bogate istorije za koji se vezuju i neke legende, čine ovog „starca“ od 700 godina i dalje jednim od najpopularnijih mesta u najvećeg i glavnom gradu Češke.

foto: Shutterstock

Most Rialto, Italija

Ovaj most krasi Veneciju, jednu od najromantičnijih destinacija na svetu.

foto: Shutterstock

Najstariji je most u Veneciji, izgrađen pred kraj 16. veka kada je zamenio drveni most koji se dva puta rušio. Nedavno je u potpunosti obnovljen.

Selo u kojem samo najhrabriji smeju noću izaći napolje: Evo zašto!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs