Istorija nameštaja

Česterfild kauč: Trendi komad nameštaja, deo istorije, statusni simbol!

Sofa ili kauč u česterfild stilu klasičan je komad koji se sada vraća u modu. Ne samo da je atraktivan, već je i mnogo udoban. Podsećamo na čuvenu rečenicu "Luksuz mora biti udoban, inače to nije luksuz" velike dizajnerke Koko Šanel

Enterijer
Autor:
Česterfild kauč, Foto: Shutterstock

Najpoznatija varijanta ovog komada nameštaja je kauč izrađen od kože u braon boji, nijanse konjaka. Mogli ste ga videti na fotografijama i u filmovima, gde je predstavljen u radnim sobama ili kancelarijama zvaničnika i moćnih bogatih ljudi.

Širok, kožni, nasloni i stranice u istoj visini, dubok sedalni deo. Stranice su masivne, zakrivljene, pružaju udoban oslonac. Poseban šarm i njegov zaštitni znak je bokorast izgled, od dubogo utisnute dugmadi u tkaninu.

foto: Profimedia

Ovaj naziv potiče iz Engleske, a sam kauč datira navodno iz 1800-ih. Lord Filip Stanlop, četvrti Erl od Česterfilda, bogat i moćan, u svoje vreme bio je poznat kao trendseter. Prvi ovakav kauč nastao je prema lordovim zahtevima - Da to bude kauč koji bi gospodinu omogućio da sedi uspravno, ali u krajnjoj udobnosti, dok mu se pritom odeća ne gužva.

Za lorda je napravljena stolica istog stila, koja je i raširila trend. Prema legendi, dok je lord bio na samrti, prijatelj Dejrols ga je posetio. Lord nije zaboravio manire, pa je ličnom batleru naredio da da stolicu gospodinu, što je ovaj bukvalno shvatio. Lord je preminuo a batler je insistirao da gost ponese stolicu sa sobom, jer je to bila poslednja želja njegovog gospodara. I tako je gospodin Dejrols poneo stolicu i usput zaključio da je njen dizajn veoma privlačan i poseban. I ostali su pali na šarm česterfild stila.

Nameštaj od starih paleta: Najlepši primeri kako da ulepšate dom jeftino i kvalitetno

Kauč godinama ponosno zauzima svoje istaknuto mesto u Londonskom Džentlmen klubu. Karakteristična kožna sofa zadržala je svoj istaknuti šarm tokom godina, a sve šeme boja i propratni komadi (sofe, fotelje, klupica sa naslonom, prozorska sedišta, stolice za ljuljanje itd.) koji su projektovani tokom poslednjih 200 godina, svi su direktno inspirisani originalom.

Siguran put do pozitivne energije i harmonije: Uredite spavaću sobu po Feng šui principu! (FOTO)

Ovaj komad nameštaja ima svoje mesto u klasičnom dizajnu, ali se polako opet uvodi i u moderne ili eklektične enterijere. Pre svega zbog svog statusa, ali i i zbog elegantnog i moćnog izgleda. Veoma popularni plišani materijali i jastuci kao stilski dodatak pretvaraju ga u udobno gnezdo.

Ljubimci u stanu: Sačuvajte nameštaj na veoma jednostavan način!

Glavna boja za predstojeće vreme je zelena. Preporučujemo smaragdno zelenu za ovaj komad nameštaja. Ako ste ipak za smirenije i neutralnije nijanse, odaberite crnu ili sivu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...