topliji dom

GREŠKE KOJE SVI PRAVIMO ČINE KUĆU HLADNIJOM: Stručnjaci savetuju kako smanjiti račun za struju i učiniti dom toplijim

Stručnjaci otkrivaju kako da nam u kući bude toplije uz jednostavne trikove kojima ćemo ujedno smanjiti račun za struju.

Enterijer
21:40h Autor:
GREŠKE KOJE SVI PRAVIMO ČINE KUĆU HLADNIJOM: Stručnjaci savetuju kako smanjiti račun za struju i učiniti dom toplijim
Kako da u kući bude toplije, Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi trude se na sve načine da uštede, a posebno tokom zimskih dana kada je potrošnja električne energije povećana, a razlog za to može biti i neadekvatna izolacija u stambenon prostoru, kao i mnogi drugi faktori.

Održavanje toplote u kući zimi je teško, ali uvek postoje mali trikovi koji mogu mnogo da znače i da pomognu. Brojni stručnjaci složili su se sa tim da određene stvari u kući dovode do veće hladnoće, te da je ovaj problem moguće rešiti.

Kažu da su kožne garniture klasičan komad nameštaja, ali ne upijaju dobro toplotu, a izrađene su od materijala zbog kojeg mogu biti malo hladnije. Da biste to rešili, zimi možete pokušati pokriti kožnu sofu ćebadima ili prekrivačima - tako će moći apsorbovati više toplote i osećaćete se prijatnije, pise 24 sata.hr

Kožna Garnitura
Kožna Garniturafoto: Shutterstock

Takođe, jedna stvar koja može predstavljati problem jesu tanke zavese, koje nemaju nikakvu zaštitu od hladnoće. Stručnjaci ističu da bi deblje zavese mogle da budu od pomoći.

Stručnjaci ističu da postavljanje nameštaja poput sofa, stolića i kreveta ispred radijatora znači da će oni apsorbovati toplotu umesto da dopuštaju njenu distribuciju u prostoriju.

Radijatori
Radijatorifoto: Profimedia

Takođe, problem mogu biti i podovi od laminata ili pločica, dok su tepisi odlično rešenje kako bi vam bilo toplije. Pokušajte držati prostor oko radijatora čistim kako bi prostorije bile što toplije.

Nije samo nameštaj taj koji bi mogao sprečavati toplotu. Iako izgledaju maleno, praznine između poda i letvi takođe pružaju savršen način za gubitak topline. Pokušajte zatvoriti sve praznine kako biste izbegli prodiranje vazduha - postoji mnogo jeftinih alata za to. Ako su lajsne prilično stare, možda bi ih se isplatilo ponovno namestiti kako bi bile lepe i sigurne, što će verovatno dugoročno pomoći da uštedite novac, piše The Sun.

Podovi
Podovifoto: Printscreen TikTok/lydsear

"Postoje načini da maksimalno povećate toplinu u domovima i mnogi možda nisu svesni da određene stvari u njihovim domovima zapravo čine prostor hladnijim. Ne treba zanemariti u domu, u ovo doba godine, stvari poput zavesa, navlaka i tepiha koji upijaju toplotu i redistribuiraju je u vazduh. Zato bih svima koji imaju kožne sofe savetovao da preko njih postave nekoliko ćebadi ili prekrivača, ili ako imate laminat da razmislite o ulaganju u tepih za hladnije mesece. To čini razliku", objasnio je stručnjak Nik Shacklock.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs