Neka ovaj ukras potraje do srpske Nove godine

Kako da vam novogodišnja jelka duže traje

Držite je dalje od radijatora jer toplota pospešuje opadanje iglica, a da bi duže trajala, u vodu u kojoj se nalazi dodajte malo limunade
Enterijer
17:18h Autor:
Kako da vam novogodišnja jelka duže traje
Foto: Thinkstock

Sveže odsečena novogodišnja jelka trebalo bi da traje do šest nedelja (mada se iskreno nadamo da ste kupili onu s busenom, koju kasnije možete da zasadite u dvorištu). Ali ako je ipak u pitanju prva varijanta, evo nekoliko saveta kako da što duže ostane sveža i ne promeni boju.

Uz votku, limunadu i aspirin jelka duže traje

Drvo treba staviti na stalak tako da je deblo potopljeno u vodu. Vodu treba redovno dolivati, a da bi što duže trajalo, može se dodati nekoliko kapi limunade. Glukoza, tj. šećer iz limunade, pomoći će drvetu da zadrži ćelijsku strukturu i sprečiće opadanje iglica, a ugljen-dioksid će da uništi bakterije i gljivice u vodi i da ukloni neprijatne mirise.

Slično dejstvo imaju votka i aspirin jer uništavaju bakterije u vodi, a salicilna kiselina iz aspirina jača imunitet biljke, pa ona traje duže.

Sklonite drvo od radijatora

Zimzelene biljke rastu na hladnijim temperaturama, pa unošenjem u topli dom mogu doživeti šok. Zbog toga im mogu otpasti iglice, pa ih pre unošenja treba držati u garaži ili pod ceradom kako razlika u temperaturi ne bi bila prevelika i za njih šokantna. U kući je jelku najbolje da držite što dalje od radijatora i direktne sunčeve svetlosti jer će to da uspori opadanje iglica. Toplota isušuje drvo, zbog čega ono brže propada i dobija smeđu boju. Upravo zbog toga u njegovoj blizini preporučljivo je da držite ovlaživač vazduha.

Zbog banana iglice brže opadaju

Osim što im ne prija blizina izvora toplote, jelka ne podnosi ni blizinu činije sa voćem. Banane ispuštaju etilen, gas koji pospešuje truljenje voća, ali i ubrzano opadanje iglica s drveta.

Bele lampice za svežije drvce

Izbor lampica takođe utiče na izdržljivost drveta. Najbolji izbor su male led lampice zato što se ne zagrevaju kao obične. Važne su i boje koje se koriste jer drveće pomoću njih vrši veštačku fotosintezu i dobija energiju. Bele lampice su najbolje jer njihovo svetlo drvo najlakše upija, dok one u boji ometaju taj proces.

Lak za kosu usporava opadanje iglica

Lak za kosu odličan je za produžavanje roka trajanja jelke. On usporava opadanje iglica, a najbolje je njime naprskati grane s donje strane. Nipošto ga ne koristite ako na jelku stavljate lampice zato što se lak može lako zapaliti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs